friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Mi a fene az a blog?

2005.07.18. 09:50 hírbehozó

A Nielsen/Netratings utóbbi idők legérdekesebb kutatását hozta blogtémában. Bár az eredmény nem mondható meglepőnek, azért mindig jó, ha számokkal is alá vagyon támasztva egy vélekedés. A kutatás arra vonatkozott, hogy az átlag netező tudja-e mi az a blog, és felismeri-e a webnaplókat. Nos, a megkérdezettek közül azok, akik látogattak már blogokra, 13 százaléknyian nem is tudták, mi az a blog. Ennél még meglepőbb, hogy a blogolvasók 66 százaléka nem ismeri fel, hogy éppen blogot néz a neten. Általában úgy gondolják, hogy az is csak egy weboldal.

A blog kifejezést sokan sokféleképpen értelmezik, ám bizonyos formai elemek általában mindig ugyanazok. A blog legfontosabb jellemzője, hogy naplószerű bejegyzésekből áll, ami annyit jelent, hogy általában a weboldal közepén egy hasábban egymás után időrendben következnek az írások/fotók, melyeket a keletkezés időpontjával is ellátnak. Miért kell az ilyen weboldalakat külön névvel illetni? Mert ez egy olyan mágikus formula, mely forradalmasította az internetes publikálást. Mivel a bejegyzések egymásutánban, automatikusan kerülnek ki az oldalra, így a sorrendiséget nem kell szerkeszteni. Portált szerkeszteni viszonylag kevés ember tud, blogot írni viszont szinte mindenki.

Különbség van a tartalomban is. A blogoknak ugyanis fontos alaptulajdonsága, hogy nem igazodnak a hagyományos vagy online újságírás írott vagy íratlan szabályaihoz. A fogalmazás, témafeldolgozás gyakorta személyes vagy szókimondó, reflektáló jellegű. Ha egy pillantást veszünk mondjuk a BBC News saját blogjaira és ezeket összevetjük a BBC News cikkeivel, híreivel, megértjük, hogy a blog valójában egy "offrecord", félinformális tartalom, mely sok esetben a hagyományos cikkeknél, publikációknál kötetlenebb, életszerűbb, közelebb áll a mindennapi gondolkodásmódhoz, szóhasználathoz, tapasztalatokhoz. Valószínűleg ettől népszerűek a webnaplók, amiket hívjunk csak nyugodtan weboldalaknak. Az elnevezés mellékes.

Ha jobban meg akarjuk érteni, mi is az igazi különbség az újságírói és a blogger-magatartás között, olvassuk el, miért hozott a Los Angeles Times blogolási szabályzatot újságírói számára.


komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása