friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Vége a férfiuralomnak

2006.01.05. 19:34 hírbehozó

Lassan vége lesz bizony. A Pew legutóbbi amerikai felmérése szerint a nők felzárkóztak a férfiak mellé, és - már pusztán számarányuk miatt is - átvehetik a domináns szerepet a neten.

Ugyanakkor a felméréssorozat azt is mutatja, hogy a férfiak továbbra is intenzívebben neteznek, és nagyobb is a kísérletező kedvük. A nők viszont, amellett, hogy egyre nagyobb számban neteznek, elsősorban az online kapcsolattartásra helyezik a hangsúlyt. (Ó, be szép párhuzamokat vonhatnók ehelyütt.)

Bár az arányokat tekintve a nők még mindig a férfiak mögött vannak nethasználatban, de ha a 30 év alattiakat vagy épp a feketéket vesszük, a nők vannak arányosan is többségben. Persze a témában készült tanulmány szerint azért az élet nem olyan sarkos, mint azt hinni szeretnénk: csak finom hangsúlyeltolódások vannak férfiak és nők internetezési szokása között, alapvető különbségek nincsenek. Csakhát ebben nincs hír. Ezen nem lehet annyit csámcsogni, valamint "ugye, megmondtam..." kezdetű mondatokat kanyarintani.

A férfiak és nők például egyaránt fontosnak tartják az online ügyintézést és a hírkeresést. És ezek a legfontosabb online tevékenységek, ha a teljes populációt nézzük. A férfiak otthonosabban mozognak a tartalomkeresésben, a nők viszont szeretnek jobban elmélyedni egy-egy témában. Na ilyeneket lehet megállapítani.

És egy fontos hír a Pew kutatásából a web 2.0 gurujainak:

"Women tend to treat information gathering online as a more textured and interactive process - one that includes gathering and exchanging information through support groups and personal email exchanges." (Pew newsletter)

Érdemes lesz ezt fejben tartani. Márcsak azért is, mert a döntéshozók az online világba is zömében férfiak. Már maga a guru szó is férfire utal. Uuupsz...


komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása