friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Nyilvános kapcsolatrendszerek

2006.02.09. 15:43 hírbehozó

"Az e-mailek esetén egyébként nem feltétlenül a tartalom érdekli a szolgálatokat – gyakran jóval nagyobb információértéke van a kapcsolatok, kapcsolathálózatok feltérképezésének." (Index)

Igen, ennek kapcsán az iwiw jutott eszünkbe. Múltkor egy kollégával beszélgettünk arról, hogy az iwiw-en sok ember szemrebbenés nélkül megosztja összes információját másokkal. Név, cím, születési dátum, telefonszám, IM-elérés, érdeklődési kör, iskola, satöbbi. Maga az iwiw környezete békés, semleges, és barátainkkal, ismerőseinkkel vagyunk körbevéve, így fel sem merül az átlag júzerben, hogy esetleg illetéktelenek, rosszakarók is rátévedhetnek profilunkra. Csak idő kérdése, hogy visszaélés történjen - vontunk konklúziót.

Alacsony a személyei adatainkkal kapcsolatos tudatosságunk, és maga a webkettes világ is arra tanít minket, hogy legyünk bizalommal, osszunk meg, fedjük fel, tegyük publikussá. A fenti idézet a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik informátoráról származik, és az jutott eszünkbe, hogy az iwiw és a blogok úgy általában kiváló terepet nyújtanak számukra a keresett adatok megtalálásához, kapcsolatrendszerek feltérképezéséhez.

Az iwiw-en kiválóan fel lehet térképezni, hogy egy cégnél mely munkatársak tartják a kapcsolatot, mely konkurenseknél van ismerősük, kinek milyen ismerősei vannak általában, kinek van sok ismerőse, és kinek szorítkozik baráti köre a családjára. Ha egy csávónak sok jócsaj barátnője van, nyilván érdemes vele jóban lennie annak, aki csajozni szeretne. Ha megcsalásra gyanakszunk, csak vegyük elő kedvesünk kapcsolati hálóját, és máris indulhat a nyomozás, legózás a profilokkal.

Biztonság és kiszolgáltatottság egyszerre van jelen akkor, amikor chatszobákban okosan csak monogramunkat adjuk meg, gondolván, hogy ez épp elég jó rejtekhely, közben pedig észre sem vesszük, hogy a beszélgetés során pontosan meghatároztuk lakóhelyünket, szokásainkat, vagyoni helyzetünket, családi állapotunkat. A blog annyival másabb, hogy itt kérdezni sem kell. Mindenki varázsütésre vall bele az ismeretlenbe.

komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása