friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Web 2.0 és a hülye domainek

2006.03.31. 10:00 hírbehozó

Del.icio.us, Flickr, Digg, Jajah, Lala, Pixoh - hogy csak néhányat említsünk a hülye nevű webkettes alkalmazások közül. Igen, bizony, a del.icio.us és a flickr divatot is teremtett: script.aculo.us, porn.a.licious, publi.sh, lib.rario.us, staralicious, a másik oldalról: flagr, mappr, frappr, feedblendr, zooomr... Szóval láthatjuk, hogy egy webkettesnek gyakran már védjegyévé is vált a "nagyokhoz" hasonló hülye név-választás.

Ez persze nem csak trendi, de egy másik szemszögből viszolygást keltő is. Ma már mindenki ismeri az olyan webkettőszkeptikus viccelődéseket, mint a Web 2.0 vs. Star Wars... Ezzel együtt nem szűnik a webkettesek névadási láza. Az ütősen hangzó Bla.st domaint például jelenleg 100 dollárért árulja tulajdonosa.

Sőt, akik webkettes alkalmazással szeretnének előrukkolni, de még nem találtak nevet, azoknak segít a Domainbra.in abban, hogy a különböző országok domainvégződéseiből valami igazán up-to-date angolos domainnevet sikerüljön összeállítani. Kedvenceink: gl.ad, lo.ad, t.ag, cre.am, i.am, progr.am, antiw.ar, cavi.ar, here.at, glo.be, near.by, approa.ch, cli.ck, fu.ck, lo.ck, pseu.do, aw.ee, appli.er, pho.no, dun.no, ty.pe, my.th, megawa.tt, pla.za és társaik. És hogy milyen domaineket lehet kreálni a .hu-val? Catec.hu (kasu), fic.hu (fisű, női vállkendő), sad.hu (indiai aszkéta)... Saját ötleteink: i.catc.hu (elkaplak), i.fetc.hu (átverlek) stb.

Tehát lehet ezt az egészet letudni azzal, hogy divat, védjegy, stb. Dennis Forbes ugyanakkor klassz cikket írt arról, hogy domainnevet regisztrálni manapság már művészet. Az alapnevek és ragozásaik már régen elkeltek, az akronimák is egytől egyig foglaltak ".com" alatt, vagyis két- és hárombetűs szavakkal hiába is próbálkoznánk. Így talán nem is meglepő, hogy Forbes kutatása szerint egy átlagos .com-os domainnév 11 karakterből áll. És a 11 karakter felett pedig igaz az, hogy minél hosszabb egy domainnév, annál kevesebb van belőle - érthető okokból.

Ugyanakkor az értelmesség határát súrolják a több mint hatvan karakterből álló domainnevek. A világ leghosszabb domainnevéért persze már egyenesen vérre menő harc folyik. Az egyik esélyes a www.thelongestdomainnameintheworld....com. Sőt, ma már kifejezetten laza dolog ilyen domainekre szerezni e-mailcímet. Itt például csinálhatunk magunknak extrahosszú e-mailcímet, amivel ijesztegethetjük ismerőseinket, ráírhatjuk névjegykártyánkra.

De térjünk vissza Forbes kutatásaira: a tengerentúlon a tízezer legnépszerűbb családnév mindegyikét regisztrálták már domainként, és persze a keresztnevekkel sem járunk jobban. Nagyon pici az esélye, hogy megcsíphetünk egy szabad domaint. Megállapíthatjuk tehát, hogy az alap szókincs hamar kiürül, ha domainregisztrálásról van szó. Így a webkettesen jól döntenek akkor, mikor egyrészt a különböző domainvégződésekkel játszanak, másrészt új írásmódokat honosítanak meg a del.icio.us vagy a flickr mintájára. Persze ez sem újkeletű. A warez oldalak előszeretettel szerélik fel az angol többesszám jelét, az "s"-t, "z"-re, ami szintén védjegyévé vált az ilyen jellegű oldalaknak.

A webkettes névadást tehát ilyen módon tekinthetjük innovatívnak, persze azzal együtt, hogy píárosok és marketingesek sokat vitatkoznak azon, el lehet-e adni egy olyan terméket, mely nevének leírása tízből 9 embernek problémát okoz. Lehet, hogy a webkettesek megemelik eggyel a lécet és kifejezetten heavy usereknek készítik alkalmazásaikat? Egyébként ha már itt tartunk, a Google vagy a Yahoo neve is olyan, hogy első hallásra nem biztos, hogy minden angol anyanyelvű helyesen írná le. (Hát még egy más anyanyelvű...) 

Persze ez csak elméleti kérdés, hiszen a jó marketing, a koncentrált figyelem még a leghülyébb nevet is közismertté teszi. És jó is, hogy elmúlt az a világ, amikor az emberek még kizárólag az olyan domainnekben látták a meggazdagodás és a siker lehetőségét, mint a business.com, cars.com, sex.com és társaik. Ma már inkább bizalmatlanságot keltenek a túlontúl általános, túlontúl szájbarágós névadások. Ettől még jó kérdés, hogy mi jön, ha a "webkettes" újnyelv domainnevei is mind elkelnek? Jönnek a kiejthetetlen karakterkombinációk? www.svcxodpnrapsdnrvfs.com? Hm...

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása