friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Mi a jó blog?

2006.07.07. 20:13 hírbehozó

A Golden Blog miatt egy kicsit körbenéztem a magyar blogoszférában. Igen, azért ilyenkor rácsodálkozom, hogy bizony hiba nem olvasni magyar blogokat. Merthogy vannak nagyon jók. Egyrészt hogy melyik blog tetszik, az - whatasurprise - részben szubjektív. Főként a stílus, ami számít. És nem árt, ha valaki le tud írni mondjuk egy összetett mondatot. A tökéletes helyesírás persze nem feltétel, de azért jó, ha felismerem a betűtengerben a szavakat.

Objektív oldalról nyilván a jó blog egyrészt rendszeresen frissül, másrészt tekintettel van arra, hogy egy blogot jó esetben nem csak írnak, hanem olvasnak is. Nem, nem a populizmusra gonolok itt, hanem arra, hogy ha már az ember arra szánja el magát, hogy írjon, akkor azt legalább részben azért teszi, hogy kommunikáljon másokkal.

Én eleve csak olyan blogra/hírszájtra tudok rászokni, ahova érdemes visszanézni. Persze alapfokon odáig kell eljutnom, hogy betegyem az amúgy is zsúfolt feedjeim közé. Onnantól jön a második menet: ha azon kapom magam, hogy nem kattintok a feed-olvasóból az adott blog postjaira, akkor irány a kuka. (Jelenleg 0 magyar blog feedje van az olvasómban. Ez azért nem igazságos. Talán a Golden Blog után...)

Blogokat olvasni azért jó, mert nincs patikamérlegen kiegyensúlyozva a tartalom. Azért írja éppen azt, amit ír, mert úgy gondolja. Nem azért, mert rászóltak, hogy írja meg, vagy mert meg kell írni. Blogolni sosem lehet kényszerhelyzet. Nem a hírügynökségeket, magazinokat kell mennyiségben és gyorsaságban beelőzni. Ki kell emelni, ami tetszik, ami érdekes vagy felháborító. A többit mindenki olvassa el a hírügynökségi oldalakon. Az egoblogoknál meg: nem könyvet vagy novellát ír az ember, hanem egy naplót. Amiben nyugodtan lehetnek következetlenségek, hibák, elírások. Elhibázott gondolatkísérletek. Csak legyen a bloggerben önreflekszió, önirónia, és maradjon autonóm. Ne kezdjen el megfelelni mondvacsinált feltételeknek, elvárásoknak vagy miknek.

A blog mindig attól érdekes, hogy nincs benne ez a "közölte-tudatta-jelentette ki" borzasztó újságírói bikkfanyelv, ami olyan fárasztó és unalmas tud lenni, hogy az már ejdenagyonnemjó. A blog attól is érdekes, hogy jó esetben nem tartalmaz kurta magyarázó körmondatokat. Linkelni kell, sokat. Akit érdekel, kattintson a linkekre. Akit nem, azt meg ne terheljük hosszú magyarázó mondatokkal. Ja, és egy jó blog az én fejemben rövid, lényegretörő postokból áll. Úgyhogy akkor most legyen is ennyi.


komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása