friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#24 - Vége

2006.10.05. 19:58 hírbehozó

Két hét sok mindenre elég, de persze: sok mindenre mégsem. Arra elég, hogy az ember elkezdje otthon érezni magát az utcák, boltok, magasházak kuszaságában. Hogy megnézze azokat a nevezetességeket, amiket nem lehet kihagyni. (Mert mégiscsak ott bújkál legbelül az emberben a turista, amit semmilyen világpolgári arroganciával nem lehet tökéletesen elnyomni.) Hogy találkozzon ismerőseivel. Hogy jókat egyen sok helyen. Hogy megnézzen néhány városrészt.

Manhattant részleteiben is. Midtown pezsgését, Chelsea autószerelős, békés szubkultúráját, a SoHo trendromboló boltjait, és fiataljait, a NoHo örök ellenkultúráját, vagy a haldokló Little Italyt, a virágzó NoLItát, a zsúfolt, változhatatlan szagokkal és illatokkal bepermetezett Chinatownt, a büszke East Village-et, a sorozathősös meseország Greenwich Village-et, a világ legközepebb középpontját, vagyis Lower Manhattant, a több mint park, kevesebb mint Kanada Central Parkot, a hotel és a rejtett fényűzés fővárosát, vagyis az Upper East Side-ot, a félelmetesen is antik fekete Harlemet, és a bölcsészek, könyvesboltjaik, no meg a fánkok fellegvárát, a Morningside Heights-t).

És a többi városrészből is néhányat: The Bronx, ahol a Yankees éjszakáról éjszakára erősíti a New York-iak önbecsülését, s ahol az utcán járni egyenlő egy túlélőshow-val. A Brooklyn Heights néma, polgári utcáit, árnyas lépcsőit, csillogó manhattanes panorámáját. Kimaradt Queens, Brooklyn belseje, Long Island, Coney Island, New Jersey, Staten Island, több százezer bár és étterem. Szórakozóhelyek és bulik százai. De mindegy. Ki nem szarja le. "Majd legközelebb" - int nyugalomra a továbbra is bennem bújkáló turista. Na de persze New Yorkban a legjobb mégis: pusztán ott lenni. Ennyi.

Elérkeztünk a New York-i napló végéhez. Utózönge gyanánt álljon itt egy Walt Withman-idézet, amit először egy midtowni padra láttunk felvésve. Ennél jobban mi sem tudnánk.. Na. Itt a vége, de tényleg. Az iPodon magától bekapcsol az új Yeah Yeah Yeahs album. Utazózenének jó lesz. No cheap sentiments.
I too lived, Brooklyn of ample hills was mine,
I too walked the streets of Manhattan island, and bathed in the waters around it
Ez történt velünk:

4 komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása