friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A jövő újságírói már itt vannak

2007.03.10. 21:09 hírbehozó

Ahogy haladunk előre az időben, az újságírásnak is egyre jobban kell tudnia adoptálnia az új webes technológiákat. Sőt, magát a gondolkodásmódot is. A programozó nem tud újságot írni, az újságíró meg programozni - tartja a régi mondás, amivel ma már nem kell feltétlenül egyetértenünk. Merthogy.

Merthogy egy jó hírszájt ma már legalább olyan erősen implementál térképes alkalmazásokat, sőt az ezekből készült mashupokat, mint ahogy régen megtanultak az újságírók leadet írni vagy keretes anyagokat gyártani.

Szóval az idők változnak, és ma már ott tartunk, hogy minden online újságíró legalább alapszinten ismeri a html-kódokat, de optimális esetben már táblázatokat és egyszerűbb grafikonokat is képes egymaga megszerkeszteni cikkéhez. Nem azért fontos ez elsősorban, mintha más nem tudná megcsinálni helyette. Persze, vannak az újságoknál "rendszergazdák", "technológiai emberek", akik megcsinálhatnák az újságírók helyett a táblázatokat, egyszerűbb grafikonokat, esetleg térképes mashupokat vagy a képszerkesztést.

De az újságírónak igenis előnyére válik, ha valamennyire ért ezekhez a dolgokhoz. Mégpedig azért, mert a cikkírást így már eleve úgy képzeli el, mint egy összetettebb feladatot annál, minthogy pusztán szöveget kell leírni egy szövegszerkesztőben. És ez növeli az írás értékét is. Mármint hogy hajlandó és képes is olyan eszközöket alkalmazni, melyek színesebbé, érthetőbbé, izgalmasabbá tehetik a puszta szöveget.

Egy magasabb szinten az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben jobban elterjed az, ami Amerikában is még csak gyerekcipőben jár: megjelenik a programozó-újságíró. Ők korunk reneszánsz emberei, akik sokkal értékesebbek lehetnek a szerkesztőségek számára, mint a programozók vagy az újságírók.

Ők adjnák azt a közös metszetet, amire az online újságírásnak mindig is szüksége volt. Honnan jönnek ők? Elsősorban bloggerek, akik blogolás közben maguktól tanulnak meg egyre bonyolultabb dolgokat leprogramozni, hogy szebbé tegyék blogjukat. S mindeközben íráskészségük is egyre javul.

Az Indexben is vannak olyan emberek, akik ugyanolyan könnyedséggel írnak cikket, mint amilyen könnyedséggel a html-szerkesztővel vagy épp a Photoshoppal bánnak. Az ilyen emberek nagyon értékesek lesznek a jövőben. Mondhatni ők a jövő újságírói. Csak még nem biztos, hogy tudnak róla.

A témában még:

4 komment Címkék: média csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása