friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




5 klikk: a mocskos szájú viktoriánus kor

2007.06.16. 17:04 hírbehozó

A viktoriánus kor New York Cityben Anthony Comstock nevével forrt egybe, aki nem volt rest morális intelmekkel, sőt, törvényekkel kordában tartani a lappangó szemérmetlenséget és immoralitást.

Abban a korban vagyunk tehát, mikor csúnyán beszélni, pajzán történetekkel előállni valódi bűnnek számított. Hagyományosan ugye a csapos és a vendég közt hangzottak el a malac történetek, ám New Yorkban hamar felváltották a sztorizó csaposokat a gramofonok, melyek már pénzért kínálták a vendégek számára a zaftos történeteket.

Merthogy ebben a korban nőttek ki a földből a mai podcasterek, magánrádiósok és civil újságírók elődei, akik elsőként rögzítették a hétköznapok emberének hangját, történeteit, dalait. Az első kérlelhetetlen podcasterek egyike Russell Hunting volt, akit 1896-ban börtönbe is zártak a mocskos felvételek rögzítése miatt.

A szemérmetlen felvételek persze nagyrészt a viktoriánus szigor áldozataivá váltak. Ám most mégis megjelent egy válogatás a fennmaradt hanganyagokból. A viktoriánus kor, ahogyan egyetlen filmben sem láthatjuk.
Obszcenitás a recsegő fonográfból, 17 dollárért.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak 5klikk

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása