friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




5 klikk: a kiszáradt város, melyet magával ránt a víz

2007.06.17. 17:26 hírbehozó

Egy korábbi összeállításában a Forbes magazin még a jövő egyik megapoliszaként emlegeti Mexikóvárost, ám legutóbbi összeállításában - Szellemvárosok 2100-ban - szintén említi a fővárost. A jövő legnagyobb szellemvárosáról beszélünk tehát, ahol ma még 20 millióan élnek, de lehet, hogy hamarosan a "legnéptelenebb" település lesz.

Mexikóváros fura története akkor kezdődött, mikor az aztékok beköltöztek a Texcoco-tó közepére egy szigetre. A azonban sok problémát okozott a helyieknek, s többször majdnem az elvándorlás mellett döntöttek. Ám végül a népesség gyors növekedése inkább a tavat kényszerítette visszahúzódásra.

Az ember bár képes volt visszaszorítani a tavat, ám nem számolt azzal, hogy a mára húszmilliós város így vízproblémákkal fog küzdeni. Mivel a vizet a kiszáradt tófenék alatti rétegekből nyerik, Mexikóváros a meglazult talaj miatt minden évben süllyed néhány centit.

Az egykor hatalmas és félelemetes Texcoco-tó mára szinte teljesen eltűnt. Utolsó cseppjeit egy hatalmas sólepárló emészti fel. De holtában is húzza le a várost. Minden évben, egy-egy centivel. És ez az ötödik klikk.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak 5klikk

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása