friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Gyönyörű úticélok: a tökéletes magány szigete

2008.04.15. 16:52 hírbehozó

Korábban már megemlékeztem egyszer Bouvetról, mely egyetlen dologról híres: a világ legeldugodtabb szigete. Fokvárostól 2563 kilométerre délnyugatra található. A legközelebbi szárazföld Bouvetről nézve az Antarktisz partvidéke, Queen Maud Land környéke. 1600 kilométerre van. Oké, földrajzilag tehát betájoltuk magunkat: kábé egyelő távolságra vagyunk Afrikától, Dél-Amerikától és az Antarktisztól.

Bouvet lakatlan. Ami jó hír azoknak, akik menekülni akarnak a város zajától, és nem elég a békés Kistarcsa vagy a kies Szahara. Bouvet 49 négyzetkilométer, és társaságunk mindössze egy meteorológiai állomás lesz. Pontosabban már az sem, merthogy egyszercsak eltűnt az építmény. A norvégok szerint a tenger felől érkező viharos szél sodorhatta el. De az is lehet, hogy mégsem lakatlan a legmagányosabb sziget? Ajaj.

A Bouvet körüli rejtélyeknek ezzel még nincs vége. A hatvanas években elsüllyedt mentőcsónakot és a hozzá tartozó felszereléseket találtak a szigeten. A hetvenes évek végén pedig egy épp a környéket kémlelő műhold rögzített éles fényvillanásokat arrafelé. A mendemondák szerint Dél-Afrika hajtott végre termonukleáris kísérleteket a térségben, bár a pletykát soha nem erősítették meg hivatalosan.

Az idő meglehetősen zord, itt az Antarktisz vonzáskörzetében, azért bizonyára feledhetetlen élmény lehet felmászni a vulkanikus sziget legmagasabb pontjára, a 935 méter magas Olav-csúcsra. Akik itthon akarják gyakorolni a mászást, a téli Börzsönyben meneteljenek föl a Csóványosra. AMi kábé ugyanolyan magas, mint az Olav.

Kikötő vagy kikötésre alkalmas partvidéke nem igazán van. Marad hát a partmenti kikötés, és onnan mondjuk egy jobb fajta motorcsónakkal irány a fókák lakta city.

A térképet nézegetve talán Fokvárosból érdemes nekiindulni, hajóval vagy helikopterrel. Ha azt gondolja bárki, hogy lehetetlen expedícióról beszélünk, téved. Rádióamatőrök szoktak járkálni a sziget felé. Íme néhány kép a helyszínről.

Meleg sálat és kesztyűt érdemes vinni. És valamit a fókáknak is. Mondjuk világítórákot.

komment Címkék: utazás gyönyörű úticélok

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása