friss a hírbehozó blogon

  • Hibás feed URL.Az új konzumerista

2008.04.18. 01:16 hírbehozó

Hamar elérkezett a kapitalizmus azon foka ide hozzánk is, mikor már mindent meg lehet venni, a legőrültebb és legszánalmasabb igények is kielégíthetők, akár egyszerre is. Minden eladó, és minden kapható, és mindent vesznek is. Mindenre van kereslet. És mindent kínálnak.

Ez persze tök jó addig a pontig, amíg a fogyasztó nem kapja magát azon, hogy egyszerűen unatkozik. Unatkozik, azért mert a javak többé nem elérhetetlen vágyálmok: elsősorban idő és spórolás kérdése minden. És ebben a lelki állapotban létezik egy pont, amikor feltolul a kérdés: miért nem vásárolok értelmesebben?

Nemrégiben, a zürichi Google központnál tett látogatás során dobtak hátba egy Google-pólóval. A reklámruhadarabot egy Okarma nevű cég gyártotta. Hogyhogy nem a Nike vagy a Fruit Of The Loom? Esetleg az American Apparel? - dünnyögtem magamban, miközben megklikkoltam az Okarma honlapját.

Az Okarma egy olyan cég, mely nem csak arra igyekszik büszke lenni, hogy termékeit környezetbarát módon állítja elő, hanem arra is, hogy nem kínai kisgyerekekkel varratja a pólókat, éhbérért. A "bio-degredable packiging" vagy a "transparent supply chain" annyira idegenül csengő kifejezések mifelénk, hogy az ember elsőre nem is érti, hogy egy cég hogyhogy nem titkolja inkább, milyen módszerekkel és üzleti modellben gyártja portékáit.
From seed to shop, our organic cotton is inspected, evaluated, labelled and stored with complete traceability and transparency of procedure, as we believe that establishing good supplier relations is of the utmost importance. We have committed to long-term partnerships with our farms, spinners and manufacturers, which we think creates security with the people we work with.
Az Okarmához hasonló cégektől persze elsősorban nem azért vásárol az ember terméket, mert jó érzéssel tölti el, hogy vannak öntudatosabb, korrektebb cégek is a világon. Hanem azért, mert ő maga, fogyasztóként szeretne hinni abban, hogy a jók oldalán áll. Tett valamit a világbékéért és embertársaiért.

Mégha ez nincs is így, a magára unt fogyasztó igenis képes lehet arra az istentelen gondolatra, hogy picivel többet fizessen azért, hogy a kapitalizmusról néha levakaródjon egy-egy pillanatra a "vad" előtag.

4 komment Címkék: csak tanulékonyaknak

A bejegyzés trackback címe:

http://hirbehozo.blog.hu/api/trackback/id/tr26428540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.04.18. 10:52:14

ami az érdekes, hogy bár index-címlaopn van a sztori, eddig senki nem szólt hozzá... ennyire senkit nem érdekel? én is vennék ilyesmit, ha lehetne kapni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.04.18. 11:04:14

Magyarországon (de lehet, hogy máshol is, nemtom) a magára unt fogyasztó inkább azzal van elfoglalva, hogy minél többet fogyasszon. Ergo inkább az árat nézi, és nem a termék mögött álló filozófiát, minőséget.
Így fordulhat elő, hogy pl. mindenki fel van háborodva a tibeti helyzet miatt, és azon polemizálnak, hogy bojkottálni kellene-e az olimpiát, eközben viszont valószínűleg a kínai boltok forgalma alig csökkent, és továbbra is made in China lesz írva a termékek zömére, mert a kínai termékekre ugyan nem lesz bojkott.

Ennyit a tudatos fogyasztásról. Az sokba kerül, így sokan inkább csak pampognak.

DobayAdam · http://www.dobayadam.hu 2008.04.18. 11:10:54

Én baromira örülök már annak is, hogy van a házunkban szelektív hulladékgyűjtés. Persze ki tudja, mikor lesz Magyarországon műanyag-recycling is, az meg gondolom még messzebb van hogy a komposztot is külön lehessen gyűjteni (bár vidéken már láttam ilyesmit tavaly). Már nagy budapesti pláza ruhaboltjában is láttam Fair Trade-es terméket, szóval szépen lassan alakul valami. Persze igazi változás csak akkor lesz, ha a szennyezőanyag-kibocsátásban, az energiafelhasználásban stb. az egyes kis fogyasztóhoz képest százezerszeres méretben résztvevő hatalmas cégek is lépnek, vagy amíg a kis egyszeri fogyasztók nagy tömegei nyomást nem gyakrolonak az ilyen a cégekre. Piciny meglátásom szerint.

lehetmás 2008.04.18. 12:54:36

szerintem is alakul; összeszedtem e mellé néhány további kezdeményezést itt:
lehetmasapolitika.blog.hu/2008/04/18/zold_a_zindex
Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License