friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#7 - Felhőkarcolók tetején

2006.09.22. 21:29 hírbehozó

Nem állítom, hogy nincs rossz érzése az embernek, mikor felfelé tart az Empire State Building liftjén a 86. emeletre. Mire kilépünk a kilátós részre egyszerre lenyűgöző a látvány és egyszerre félelmetes. Utóbbi nem is elsősorban a magasság miatt, hanem ugye a történelem.

Régebben, öt évvel ezelőtt mindenki a WTC-be szeretett volna feljutni, hiszen mégiscsak az volt a legmagasabb. Az ismert okok miatt megint az Empire-nek jár a szuperlatívusz, ugyanakkor kissé összerándul az ember gyomra, mikor Manhattan közelében repülőgépet lát az Empire tetejéről.

Íme Manhattan alsó egytizede:



Odafentről látszik csak, hogy mekkora városban is vagyunk. Már Manhattant is elég nehéz befogni, hát még ha Staten Islandet, Brooklynt, Queenst s a többi "kerületet" (valójában mindegyik egy-egy nagyváros) próbáljuk egyszerre elképzelni. Merthogy valójában ez lenne New York City.

Csak Manhattanben lakik annyi ember mint Budapesten. És Manhattan csak egy pici része New Yorknak. Az egész város a legszerényebb becslések szerint is több mint nyolcmillió ember otthona. Na de vissza az Empire-hoz.



Mint a hivatalos magyarázó infografikán is látható (fent), az amerikaiak nagy becsben tartják King Kongot. Márcsak azért is, mert ő tette világhíressé az Empire-t emlékezetes mászásával. Ja, és gyönyörő szépen látszik innen a Flatiron Building:


komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása