friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.21. 10:44 hírbehozó

Az internet előnyei és a magyar netezők

A rendszeresen internetező magyarok elsődleges információforrásként használják a világhálót. Az NRC magyarországi kutatásából az is kiderült, hogy a netezők a világháló mellett általában a tévékből informálódnak. Harmadik helyen áll a nyomtatott sajtó, és csak negyedik a rádió.

"A hálót használók 69 százaléka nagyon fontos információforrásnak tartja az internetet, míg a televízióról csak 35, a nyomtatott sajtóról 25, a rádióról pedig 18 százalékuk vélekedik így" - írja a Rádió Online. A kutatásból az is kiderül, hogy a netezők jóval hitelesebb hírforrásnak tartják a világhálót, mint a többi médiumot.

Miért is van ez? Az internet előnye más médiumokkal szemben, hogy
 
1. bármikor elérhető hírforrást jelent (ellentétben a kötött időpontban jelentkező tévéhíradókkal vagy a naponta egyszer megjelenő napilapokkal szemben);

2. az interneten egy témával kapcsolatban számtalan hírfeldolgozást olvashatunk, vagyis segíti a mérlegelést, az objektív nézőpont kialakítását (ellentétben a tévékkel, ahol a híradók általában közel egy időpontban jelentkeznek, így esélyünk is kevés több tévés hírforrásból tájékozódni egyazon téma kapcsán. A napilapok esetében pedig még rosszabb a helyzet, hiszen ritka az az ember, aki 3-4 napilapból tájékozódik egy témával kapcsolatban);

3. az internet számos más szórakozást is kielégít a hírfogyasztás mellett. (Ebben az esetben talán a tévék egy kicsit jobb helyzetben vannak, de amíg a digitális televíziózás nem bontogatja ki szárnyait, addig még mindig vonzóbb, sokrétűbb lesz az internetes szórakozás, mint a kereskedelmik nagyszerű műsorai. A napilapok ebben a kérdésben labdába sem rúgnak.)

4. az internet interaktív, nem úgy mint a többi médium. Egy újság annyiban interaktív, hogy esetleg megjelentetik az olvasói leveleket, egy kereskedelmi tévé meg többnyire annyiban interaktív, hogy emelt díjas sms-ben szavazhatunk pl. arról, hogy szerintünk "eléggé elismerik-e Magyarországon a szépségkirálynőket" (idézet: Aktív, tv2).


komment Címkék: az olvasó agya

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása