friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A keresztény paradoxon

2005.07.28. 10:07 hírbehozó

Hogyan érti félre egy hívő nemzet Jézust - ez az alcíme Bill McKibben legújabb írásának, mely a Keresztény paradoxon címet viseli. A szöveg egészét terjedelmi okok miatt nem követjük végig, ám íme néhány megállapítás: az amerikaiak 40 százaléka tud négynél több parancsolatot megnevezni. Az evangéliumok szerzői közül pedig csak minden második amerikai tud megnevezni legalább egyet, és 12 százalékuk gondolja úgy, hogy Noé (Noah) felesége Jeanne d'Arc (Joan of Dark).

A szerző persze megjegyzi, hogy az ilyen tévedések vagy tudásbeli hiányosságok valószínűleg egyáltalán nem befolyásolják a spirituális vagy politikai meggyőződéseket. Mindenesetre az is érdekes, hogy a McKibben által idézett adatok szerint az amerikaiak háromnegyede hisz abban, hogy a Biblia azt tanítja: "segíts magadon, Isten is megsegít". Holott a mondás Benjamin Franklintől származik, és értelme finoman szólva sem biblikus. (Franklin ugye például azt is mondta, hogy a világítótornyok segítőkészebbek, mint az egyház, vagy: ahhoz, hogy lássuk a vallást, be kell csuknunk az értelem szemét.)

Oké, de mi itt a paradoxon? McKibben szerint az Egyesült Államok vállaltan a legkeresztényebb fejlett ország, ugyanakkor - ami a gyakorlatot illeti - a legkevésbé keresztény. Egy részről tehát a fejlett országok közül az Egyesült Államokban vallják maguknak a legnagyobb százalékban (százból 85-en) kereszténynek. Ez még akkor is kiemelkedő átlag, ha csak 33 százalék állítja, heti rendszerességgel jár templomba.

Szerzőnk az alapvető keresztény tanításokkal veti össze az USA működését. Ebből kiderül, hogy a fejlett országok közül arányosan éppen az Egyesült Államok nyújtja a legkevesebb segélyt a fejlődő országoknak. Náluk már csak az olasz kormány adakozik kevesebbet ilyen célra. Talán az otthoni segélyezésre költenének többet? Közel minden ötödik amerikai gyerek szegénységben él. És évről évre egyre több olyan amerikai család van, ahol az éhezés és a szegénység mindennapos. És akkor még nem beszéltünk az erőszakról. Az USA ebben a tekintetben is leghátul kullog a fejlett országok sorában. Gyilkossági statisztikájuk négyszer-ötször rosszabb, mint az Európai Unióé. Arról se feledkezzünk meg, hogy az USA maradt az utolsó demokrácia, mely saját állampolgárain végrehajt kivégzést. A példákat hosszasan sorolja a szerző. Írásának kivonata itt található.

Mielőtt lehülyéznénk az amerikaiakat, gondoljunk bele a fenti felvetésekbe - egy európai vagy magyarországi kontextusban.

komment Címkék: filozomatika

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása