friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Jelentés a frontvonalból

2005.12.13. 14:51 hírbehozó

Para-Kovács is átvándorolt a Blogterre. Közben ma reggel a Freeblog megjelent egy szerkesztett nyitóoldallal - mely eddig csak a Blogteren volt. Fanyalgás után, úgy látszik, a kapkodásé lett a főszerep. ("Alig egy hetes a blogom - Freeblog át akar csábítani" - Mutant a Blogteren.) Nemsokára elindul az Origo Blog, és készülőben a NOL új blogszolgáltatása is - amit a Blogter fejleszt le nekik.

Állítólag ez utóbbi átemeli a Blogterről ismerős címkézős megoldást. Annyi különbséggel, hogy ott kategóriákká egyszerűsödnek majd a tagek. Karácsonyra meg is kapják a NOL olvasói. Aki ezek után is kitart amellett, hogy a blogtéma érdektelen, csak fellángolás, és nem kell vele foglalkozni, azok a következő negyedévben újabb meglepetésekkel találkozhatnak. (Minderről konkrétabban később.)

Szeretnénk megkérdezni még egyszer, és nem utoljára: az Index mikor veszi észre magát?

Amíg feltesszük ezt a kérdést még egyszer, nézzük, mi fog történni jövőre. Piaci pletykák, és a dolgok automatizmusa okán jövőre egy-két nagyobb szolgáltató megkísérli integrálni online szolgáltatásai alá a web 2.0 néhány vívmányát. Jövőre a hazai online piacon erőteljesen belendülnek a blogszolgáltatások. Tovább folytatódik majd a kísérletezgetés a feedekkel, és a különböző képmegosztó, esetleg videómegosztásra is alkalmas szolgáltatásokkal.

Egyelőre természetesen inkább a részvétel lesz a fontos, mint a nettó hozam, de jó kísérleti terepet jelent majd a blogoszféra arra, hogy a "kétirányú tartalomszolgáltatást" tesztelhessék az online üzletágak. A blogok megerősödésével kialakul egy másik nyilvánosság, mely elkezd finoman konkurálni a hivatalos online médiával. Kialakul a "hagyományos online média" fogalma, mely a web 1.0-át jelöli majd: a hagyományos hírportálokat, online kiadásokat.

A legitimitási verseny többé nem a print média és az online média közt alakul majd: erősödni fog a belső megosztottság a régi és az új online média között. Lesznek reménytelenül hezitálók, a satus quo hívei, és a kísérletezők, akik keresik a mágikus formulát a nemzetközi trendek és a magyar sajátosságok  profitábilis vegyítésére. 

Csökken a hagyományos hírek, cikkek jelentősége. Egyre értelmetlenebb lesz a "bulvárosodás" kifejezés. Erősödik a szinergia. Az eddig tudatosan külön kezelt szolgáltatások egymáshoz passzintása egyre fontosabb lesz. Az olvasó egyre inkább aktív alakító és kevésbé passzív befogadó szerepet kap. Mindez persze nem lesz ennyire egyértelmű és kiszámítható. De így fogunk gondolkodni a következő év online mocorgásaira.

"Space and time are a form of seeing and causality is a form of knowing. Both space and time and our conceptual principles and processes pre-structure our experience." (Kant's approach)

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása