friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Világaink harca

2005.12.16. 15:20 hírbehozó

Több világban élünk egyszerre. Hozzá kell szoknunk, hogy a munkahelyi és otthoni számítógépünket például máshogyan használjuk, máshogyan formáljuk. Ez a más használat egyben azt is jelenti, hogy rendszeresen át kell állnunk az adott környezetre: mikor munkába érkezünk, hozzá kell szoknunk a munkahelyi gépünkön kialakított környezethez, mikor hazaérünk, vissza kell szoknunk az otthoni gépen kialakított környezethez.

Hogy így van, előnyökkel és hátrányokkal is jár. Előny, hogy különböző élethelyzeteinkhez különböző struktúrákat gyártunk (nyilván hasznossági szempontok alapján): az otthoni gépen a Doom ikonja esik kézre, a munkahelyin a, khm, bloglogint találjuk meg ugyanazon a pixelterületen. Aktuális környezet aktuális teendőkhöz.

A hátrány pedig ugyanebből fakad: nem tudunk teljesen hozzászokni, hogy munkahelyünkön - például kényszerűségből - IE-t használunk, viszont odahaza napszemüveges firefoxosok szeretünk lenni. A rutin megtanítja az embert arra, hogy gondolkodás nélkül ugyanarra a helyre kattintson, ha például netböngészni akar. Csakhogy például a munakhelyen ez rendre félreklikkelésekhez vezet az otthoni számítógépes környezetben rutinosabb felhasználónál.

A PortableApps abból indul ki, hogy jó, ha applikációinkat szállítani tudjuk magunkkal - flashdrive-on, iPodon, stb. Jobb a megszokott környezet, és inkább hurcolásszuk magunkkal, minthogy élethelyzeteinkhez (otthon, munkahely, vendégség) új számítógépes környezeteket gyártsunk. Nehéz eldönteni, melyik a jobb választás. És a jó választás nem mindig értelmes választás.

"To find out what one is fitted to do, and to secure an opportunity to do it, is the key to happiness." (John Dewey)

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása