friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Adjátok vissza a Plútót!

2006.08.26. 10:16 hírbehozó

A hír, hogy fehérgalléros csillagászok úgy döntöttek, a Plútó nem bolygó többé, sok emberben - így például bennünk is - mérhetetlen keserűséget okozott.

A Naprendszer és bolygói sokkal fontosabb kulturális igazodási pontok a Föld lakói számára, minthogy néhány asztronómus csak úgy sutba dobja egyik tagját. Aki ráadásul a legkisebb, s így bizonyos szempontból az egyik legszerethetőbb, s a legtávolabbi, s így bizonyos szempontból a legizgalmasabb is.

Igen, bizony, a tudományos érvelések, axiómák felvétele és kisöprése, a levezetések logikai láncolata és a kategorizálás könyörtelen megfeleltetési rendszerei együttvéve sem olyan erősek, mint vonzódásunk egy megszokott, kedves képhez: A Kilenc Bolygó képéhez.

Arról nem beszélve, hogy minden amerikai diák a "My Very Excellent Mother Just Sent Us Nine Pizzas" mondattal tanulta meg eddig a Naprendszer bolygóinak Naptól viszonyított sorrendjét. A "Pizzas"-t ugye most le kellene vágni a mondat végéről. Vagy esetleg új mondatot kreálni.

Kottke egyből versenyt is hirdetett. Ugye maradt 8 bolygónk és van 3 jelölt. A győztes: "My! Very educated morons just screwed up numerous planetariums." Mélységesen egyetértünk. Tanulja csak meg Amerika fiatalja ezen a mondaton, hogy mit tettek a prágai csillagászok.

Amúgy a neten percek alatt váltak népszerűvé a "Pluto is a planet" feliratú pólók, mozgalmak alakultak a megbántott Plútó megmentésére. Venetia Phair pedig elvesztette gyermekét. Dráma.

komment Címkék: a legolvasottabbak plútó

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása