friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Halott linkek a múltból

2006.09.05. 13:51 hírbehozó

A linknek is van életkora. Életemben először futottam bele olyan alertdobozba hogyaszongya:
The download limit has been reached for this file.
Kis kiegészítés: a fájlt ingyen lehetett letölteni, és nem pedig fizetősen streamelni vagy mittomén. Tehát nem nagyon érzem mögötte az üzleti koncepciót. Miért engedjük a fájlt x embernek letölteni? Hogy aztán a többieket meg ilyen üzenetekkel frusztráljuk?

Ennek kapcsán pedig eszembe jutott az az egyre rendszeresebb tapasztalatom, hogy évekkel ezelőtti postokban vagy cikkben található linkek halottak. Nem mutatnak már oda, ahova kell, mert a céloldal időközben átalakult vagy megszűnt vagy pályát módosított a fenntartója.

Ez pedig azt jelenti, hogy téves az a blogolási gyakorlat, mikor a gondolatmenet egyes pontjain linkekkel magyarázunk el valamit. Lehet hogy a link néhány év múlva elévül, és akkor értelmetlenné, élvezhetetlené válik egy olyan mondat, hogy például: "...amint azt itt is láthatjuk..." 

A web bár olyan mintha egy végtelen tárhely lenne, valójában egy, a saját múltját folyamatosan felszámoló információtömeg. Az internet így: az örök jelen, plusz egy kis közelmúlt. And that's the word.

15 komment Címkék: link csak tanulékonyaknak linkelés hivatkozás archívum halott link

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása