friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




newyork#20 - A Pokol konyhájának magasemeletén

2006.10.01. 15:55 hírbehozó

A manhattani Midtown elsősorban a Broadway színházairól valamint a Times Square-ről ismert. Nyüzsög, így volt ez már száz éve is itt, a sziget közepén. Mikor Írországban kitört a Nagy krumplivész, tömegesen menekültek az ottaniak például New Yorkba. Sokan közülük a Midtowntól nyugatra telepedtek le.

A nyomorgó tömegeket bandákba verődött bűnözők tartották uralmuk alatt. Az egyik legerőszakosabb környék volt ez szerte Amerikában. Úgy hívták, Hell's kitchen. A pokolnál is rosszabb környék, vagyiS a pokol konyhája. Itt játszódik egyébként a West Side Story is.



Az ír maffia központi fészke egészen a nyolcvanas évekig, a Westie-k elhalásáig megtartotta rossz hírnevét. Csak ezután kezdődött meg a változás. Még nem szöktek az égbe az ingatlanárak, de már megjelentek más csoportok. Más etnikumok költöztek a Pokol konyhájába, s az ide települt filmipari egységek egyre több feltörekvő színészt vonzottak a környékre.

A Pokol konyhája mára egy viszonylag békés, tipikusan manhattani városrész, ahol a városvédelem eredményeként sok utcában ma is az eredeti angolszász-ír stílusban épült néhány emeletes, vékony házak állnak, a tipikus vaskerítéses belépővel, szűk lépcsőházzal, recsegő parkettás, tolóablakos szobákkal.

Csupán egy utcával vagyunk most lejjebb, egy 40 emeletes magasházban, mely már sokkal inkább hasonlít a Times Square felhőkarcolóira. Filmbe illő látvány tárul elénk, ha kinézünk az ablakon. A Hudson folyó és a Pokol konyhája a bal oldalon, jobbra pedig a felhőkarcolók oszlopban ég felé törő fényei.

E magasházban nagyrészt fiatalok laknak. Saját portaszolgálat, szőnyegpadlós folyosók. Szóval hotelszerű az egész. Nyitott wifi mindenhol van, még a dohányosok egyetlen búvóhelyén, a japánkertben is. Ahonnan ez a post is íródott.


komment Címkék: new york

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása