friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




5 klikk: a szentség földje, a svájci és a kannibál bevándorlók

2007.06.29. 08:32 hírbehozó

Mi Kalifornia fővárosa? ... Nem, Sacramento. Sacramento a róla elnevezett völgyben található, az azonos nevű folyó partján. Várossá alakulásához talán a legtöbb köze egy svájci úriembernek, Johann Sutternek volt, aki 1834-ben, 31 éves korában családját hátrahagyva, valami üzleti problémák miatt francia útlevéllel utazott New Yorkba, majd beutazta az egész nyugati partot, járt Hawaiion, Alaszkában, ám végül sikerült letelepednie álmai földjén, Kaliforniában, a későbbi Sacramento területén.

A Sutter-szócikket böngészgetve a Wikipedián lettem figyelmes a Donner Party, vagyis a Donner-társaság történetére. 1846-47 során vágtak neki, hogy az illinois-i Springfieldből megtegyék a nagy utat, az arannyal és napfénnyel kecsegtető Kalifornia felé.

El is indultak a Kaliforniai Ösvényen, majd a mai Wyominghoz érve letáboroztak, és a többi táborozóból közel százan úgy döntöttek, hogy egy új, rövidebb úton érik el a célt. Mire elérték a Sierra Nevadát, több hetes késésben voltak, és a havazás és az élelem hiánya végül arra késztette őket, hogy az embertelen körülmények közt elpusztult társaikat megegyék.

Éppen Sutter birtokairól érkezett a segítség. 87 emberből 48 élte túl a megpróbáltatásokat.

Bár a frankofón Sutternek meg kellett érnie, hogy az amerikaiak elfoglalják Kaliforniát, így az ő birtokait is, személyét a későbbi Sacramentóban nagy becsben tartották.

Róla szól egyébként a náci Németországban készült első westernfilm is (és az egyetlen, melyet abban az időben az Egyesült Államokban forgattak), a Der Kaiser von Kalifornien. És ez az ötödik link.

3 komment Címkék: csak tanulékonyaknak 5klikk

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása