friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.02.12. 14:37 hírbehozó

Ne bloggoljá' mer' kirúglak!

Újabb újságírót basztak ki az állásából. Na miért? Mert álnéven írott blogjában olyanokra vetemedett, mint például hogy: igazán utálom a munkahelyemet. Meg megírta, hogy csokikát és lufikát osztogat a cég a szipmlán a munkájukat végző alkalmazottaknak, azért hogy érezd, milyen fasza gyerek vagy, hogy erősítsék a céges bandaszellemet.

A nagy vicc az egészben, hogy a csajszi egyetlen kollégáját sem mártogatta blogjában, csak elmondta a véleményét, ám a postolást követő napon már ki is rúgták a Herald Sun-tól. Egy kicsit vicc ez, főleg annak tükrében, hogy egyes becslések szerint a tengerentúlon immáron 8 millió blog kering az áramkörökben.

A Pew szakmegmondóembere szerint meg ez az egész hajcihő a bloggoló alkalmazottak körül azért van, mert a cégek nem olyan képet akarnak mutatni magukról a társadalom felé, mint amilyet a csacsogó bloggermunkatársak megalkotnak. No hiszen, a blog éppen erre is való, nem? Írni olyat, amiért face-to-face a főnök vagy a dédmama megorrolna. Nem mintha ők nem blogolnának.

Mondjuk annak nem sikerült nyomára bukkannom, hogy a csajt hogy találta meg a cége. Sejtésem szerint egyértelműen utalhatott önmagára a blogban, avagy a szerencsétlenje kiírta a valós nevét.

A Yahoo arról is ír a hír kapcsán, hogy a cégeknél éppen úgy nincsenek lefektetve a bloggal kapcsolatos irányelvek, mint ahogyan 10 éve az e-mailek vonatkozásában sem volt ilyen a vállalatoknál. Az USA-ban azért paráztatnak a munkaadók: egy csomó egyszerűen megmondja, hogy nem érdekli, hogy névtelenül bloggolsz, ne bloggolj, mert kirúglak. Húha, asszem megvan a legújabb IT-mumus.

Aki szeretné nálam jobban megérteni a történést, keresse fel a Wpost czikecskéjét: Free Expression Can Be Costly When Bloggers Bad-Mouth Jobs. (Költséges lehet a szabad véleménynyilvánítás ha a bloggerek sározzák a munkahelyüket.)

Ez meg itten egy másik jajveszékelés arról, hogy a blogokban vannak ám hazugságok is, és persze a hírügynökségek meg ellenőrzött információkat közölnek, úgyhogy megintcsak: fújj, bloggerek!

Azért azt jegyezzük meg, hogy nem csak a blogokban olvashatunk valótlanságokat. Az meg hogy a média fősodra többnyire és jobbára a szerelmetes hírügynökségek híreit öklendezi vissza, nem biztos, hogy mindenkinek kielégítő. Az az igazság, ami eléggé jól konfirmált ahhoz, hogy elfogadhassuk. Nincsenek kitűntetett hírforrások, nincs centrum, csak periféria van. Kellemes hóeltakarítást.


komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása