friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.02.15. 08:31 hírbehozó

Blogellenőrzés a cégeknél

Korábban már foglalkoztunk a témával, de úgy látszik, az amerikai média szisztematikusan újra felkarolja az ügyet. Most éppen a CNN közöl dörgedelmes hangvételű címmel (Have a blog, lose your job?) egy cikket arról, hogy a cégek finoman szólva nem tűrik, ha alkalmazottjuk blogot ír. A cikk egyrészt kitér arra, hogy a blogok egyre népszerűbbek, másrészt hogy a cégek számára egy kétélű fegyverről van szó. Egyrészt jól jön nekik termékük értékesítésében a szabadszájú közeg, másrészt viszont ugye belső céges információk válhatnak publikussá ezzel a médiummal. 

A cikk kitér arra, hogy a Google is vadászik blogger alkalmazottjaira, de ma már van számos példa arra, hogy dolgozókat bloggolás miatt rúgnak ki állásukból. Merthogy az USA-ban sok államban igazából az sem számít, hogy a blogger otthonról vagy munkhelyéről anyázza munkaadóját, a jog utóbbi oldalán áll. Na szóval, jó lenne, ha Magyarországon is lenne erre precedens, mármint hogy munkaadó egy blogoldalt próbál meg becserkészni. Abban egyetértek a munkaadói vehemenciával, hogy nem örülnek neki, ha belső dolgokat kiteregetnek. 

Ez az egész egyébként a metablogok felé vezet. A technika a következő: a vállalati belső információt ismerő blogger magánúton, pl. emailben küldi el információját egy számára ismeretlen, ám a témával foglalkozó bloggertársnak, aki persze nem áll alkalmazásban az adott cégnél. Így az információátadás a privacyban marad, de maga az információ mégis nyilvánosságra kerülhet. Deep Throat-effektus.

És akkor még nem beszéltünk a céges email- és blogmonitoringról. Merthogy Magyarországon is létezik ez. Elsősorban az előbbi, úgyhogy csak finoman a munkahelyi emailezgetéssel, chateléssel!


komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása