friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.02.22. 15:40 hírbehozó

A leggagyibb magyar hírportálok

Számos hibát emelhetnénk ki a magyar hírportálok elemzésekor. Nem is mennénk bele annyira részletesen, nyilván mindenkinek megvan a véleménye a most következő oldalakról. Egy-egy mondatban azonban indokoljuk is a helyezést.  Elsősorban a dizájnba, navigációba és a  funkcionalitásba kerestük a gyengéket.  A 10-ik a legrosszabbak között a legjobb. Innen haladunk egyre mélyebbre...

10. Népszabadság - A szegényes hazai hírportálfelhozatalnak köszönhető, hogy a NOL mára már nem tartozik a legrosszabb honlapok közé. A címlapon található füles vezércikk-rendszer nagyon rossz ötlet. Egyrészt a vezércikk elveszíti vezércikk jellegét, hiszen sokan van, másrészt meg a fontosabb híreket úgy lehet végigklikkelni, hogy közben egyetlen oldalletöltést produkálunk. A cikkek szépen tördeltek, és sok, de nem túl sok a kép. Külön dícséret a blog kiemeléséért és a metazinért. E két szolgáltatás is mutatja, hogy foglalkoznak ezzel a portállal.

09. MTV Híradó - Alapvetően elégedettek is lehetnénk. Jó, élénk, de ugyanakkor nem zavaró színválasztás. Nem unalmas, de többnyire érthető menürendszer (Kivétel pl: Szabadság tér).  Jól tördelt, képekkel felturbózott cikkek. Kicsi probléma, hogy a videókat is cikként teszik föl, csak éppen szövegtörzs helyett a videóra mutató link árválkodik az üres cikkoldalon. Ez mindenképpen ormótlanság, még akkor is, ha a videóstreamelés felhasználóbarát és jól működik.

08. Magyar Rádió - A Kossuth Rádió műsorainak érdekességével vetekszik a honlap dizájnja. Már-már népszavásan unalmas színek és struktúra. A portál menürendszerét lehetetlen helyre dugták. És az sem érthető, hogy a fenti menühöz mi a viszonya. Online hírportálhoz képest túl hosszúak, és sokszor nem eléggé tördeltek a cikkek. Ez probléma az MNO-nál is. Mindezek ellenére egy viszonylag egységes arculatú

07. Magyar Nemzet - Itt is a szerkesztés hiánya okoz néha esztétikai problémákat. A címlapon túlfolyó hasábokat talán ma már nem szabadna engedni. A menürendszer katasztrófa: túlbonyolított, egyes böngészőkben meg sem jelennek a fülek. A Vezércikk rovatban például egyetlen alrovat van, aminek az a címe, hogy Vezércikk. A gyűjtőcikkekért dícséret, bár nem képes ajánlókkal kellene megoldani. Dizájnerek, segítsetek.

06. TV2 -  A kereskedelmi tévé honlapja elsősorban saját készítésű produkcióira, és az ahhoz kapcsolódó "hírekre" koncentrál.  Meg is nézhetjük streamelt videók formájában ezeket a műsorokat, de mondjuk az már gáz, hogy egy másfél órás programot csak elejétől lehet nézni.  A műsorújság primitív, de legalább érthető, és szintén pluszpont járt a blogszolgáltatásért.

05. RTL Klub -  A közvetlen konkurenshez képest itt igazából egy hírportállal állunk szemben. Ez biztos annak köszönhető, hogy nem költöttek annyit a szolgáltatások fejlesztésére. A hírek mellett a másik kiemelkedő tartalom az aznapi műsorokkal foglalkozik. Csúnya cikkoldalak, egymásra csúszó képek, többnyire sekélyes cikkek. Teszteljétek.

04. HírTV  - A nyitóoldal túlzsúfolt a nagy felbontású képek és animációk szétzúzzák a dizájnt és megkeserítik - néha a szélessávú - oldalletöltést is. A menürendszer zavaros. Nem tudni például, hogy mit keres a Belföld, Külföld és Gazdaság mellett a Biztosítás vagy a Film rovat. Utóbbi azért is érthetetlen, mert külön Kultúra rovattal is találkozunk. Általában elmondható, hogy az - egyébként cikk-kannibalizálásáról is hírhedt - honlap inkább hír- és videóraktárként üzemel, mintsem portálként.

03. ATV - És akkor most kezdjünk alámerülni: az ATV honlapja körülbelül annyira értelmetlen első ránézésre, hogy az ember zavartan továbbklikkel az  agyhalál.hu-ra. Egy megúszós honlappal állunk ugyanis szemben. Hírszolgáltatás helyett az olvasók kommentelhetnek a fórumokon. A Főoldalt illik hosszú "ő"-vel írni. És nem ártana, ha egy tévé honlapján könnyen elérhető lenne a tévéműsor meg az - esetleg streamelhető - tévéadás. Szánalmas, de nem is vártunk sokat.

02.  Népszava - Egy igazi betonszürke paneldizájn. Ennél unalmasabb színeket nem is lehetett volna összeszedni. Az is érdekes, hogy a dizájner a két kékes-szürkés árnyalat mellett nem alkalmaz egy harsányabb színt, ami pedig általában alapkövetelmény. A rovatoldalak meglehetősen egyszerűek, automatizáltak. Pedig egy kis szerkesztői munkával, és néhány képpel  fogyaszthatóbbá tehették volna.  Ja, és aki megfejti, hogy a rovatoldalakról miként lehet visszajutni a címlapra, szóljon.

01.  Magyar Hírlap - Az egykor szebb napokat látott honlap ma hírraktárként üzemel. Sőt, még erről sem beszélhetünk, hiszen a cikkeket sokszor levágják azzal a betoldással, hogy olvasd el a printben. A nyitóoldal káosz. Nem klikkelhetők a képek, viszont van képalájuk, ami egyáltalán nem szokás, és hülyén is néz ki.  Néha lehetetlen méretű fotók kerülnek ki. A szerkesztő az oldal "szétnyomására" sem ügyel. A keretes, dobozfejléces anyagok rendszertelenül nőnek ki a semmiből. Napközben nem frissül. Tördeletlen szövegfolyamok zavaros struktúrában, hozzáértés mellőzve.
A netező meg kínjában inkább továbbkattint.


A fenti lista persze tök szubjektív és végiggondolatlan, de gondolatébresztő. Meg egyébként is.
Ide nyomassátok a különvélményeket a témában...


komment Címkék: dizájnia/ketyerék

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása