friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.02.28. 07:42 hírbehozó

'Ügynöklista': ismerd be vagy cáfold

Szegvári Katalin drámázik a Klub Rádióban. Gyurcsányt fenyegeti, és megvádolja azzal, hogy nyilvánosságra került a lista, amin ott van a mi Szegvárink leánykori neve is. Szegvári nem tagadja, hogy beszervezték. 15 éve volt arra, hogy ő maga tálalja a történteket, és ne más jöjjön elő vele. Nem tette. Miért?

Juhász Előd elmondta, ami történt. Nem drámázott. Ő is elmondhatta volna az elmúlt másfél évtizedben. Ő sem tette. A legszimpatikusabban eddig Fényi Tibor reagált. "Sajnálom, és nagyon szégyellem magam" - mondta az Indexnek. Így is lehet, még akkor is, ha megtörtént ami megtörtént, és 15 év alatt neki sem jutott eszébe közölni ezt. Bohó Róbert, az 56-os Petőfi Kör tagja is elismerte, jelentett.

Érdekes mellékszál, ne menjünk el mellette. Boross Péter exkormányfőnk vasárnap a tv2-n az 'ügynöklista' nyilvánosságra hozóját gyalázta, gerinctelen embernek nevezte a titokzatos listaközlőt. Elsősorban persze azért, mert magyar vallási vezetők, egyháziak is vannak szép számmal a listán.

Egy dolog, hogy a katolikusok mit szenvedtek az előző rendszerben, és más dolog, hogy az egyházon belül is voltak ügynökök, akik besúgták hittestvéreiket, együttműködtek az állampárti erőszakszervezettel. Nekik 15 évük volt rá, hogy bevallják ezt. Nem tették. Ki a gerinctelen?

Listán szereplők, akik cáfolják az ügynökvádat: Dombóvári Gábor, Győri Béla, Kőhalmi István, Bodolay Géza, Szigeti Ferenc, Czauner Péter. Stangl Márta pedig csak azt cáfolja, hogy ügynök lett volna. Gombár János állítja, lehet, hogy volt kartonja, de nem jelentett.

A Fidesz frakció honlapja pedig az egykori kisgazda Bába Ivánról kísérli meg bizonyítani, hogy semmi köze nem volt az állambiztonsági szervekhez. De mintha az átvilágítás csak a III/III-asokra vonatkozott volna. Pont ez az ami miatt anno Medgyessy sem akadt fenn, emlékszünk? Merthogy nem volt ügynök, hanem szt tiszt. És ez a mostani ügynöklista - legalábbis közreadója szerint - nem csak III/III-asokat tartalmaz. Persze az is lehet, amit a Kenedi mond, hogy a listát 6-os kartonok alapján állították össze, vagyis olyanok is lehetnek rajta, akiket csak megpróbáltak beszervezni, sikertelenül.

És one-for-the-top: Paskai bíboros reagál. Mindenki eldöntheti, hogy a
"hagyjuk ezt az egészet, legyen már végre vége" választ elfogadja-e cáfolatnak... Egy biztos, véget kell vetni a kettős mércének: tessék átvilágítani az egyháziakat is! Mindenki ártatlannak tekintendő, amíg érintettsége be nem bizonyosodik.

FOLYTATJUK....

P.S.: Jellemzően a magyar médiában nem merül fel, hogy a kérdéses ügynöklista egy nem magyarországi szerveren van elhelyezve, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a magyar jogi megítélés alá esik a lista közzététele. Az internet ugyanis de facto egyik országban sincs, nem lokalizálható országok szerint. Ne tévesszen meg senkit, hogy magyar témát tartalmaz és magyar nyelvű a lista. Ez itt indifferens. Ha úgy nézzük, hogy az adatot tároló szerver a tartalom "otthona", akkor meg az amerikaiaknak kellene vizsgálódnia, és nem az ORFK-nak. Arról nem beszélve, hogy ha a Lycos le is veszi a listát (ami nem valószínű), máshol tuti meg fog jelenni. Az értékes tartalom a neten úgy terjed, mint a vírus.
P.S.2: A jobboldali média két címadását szeretném kiemelni a legújabb ügynöklista kapcsán: "Újabb ügynöklista a neten - Tartalma nem igazolt - Reakciók" (Hírtv.hu), és "Újabb ügynöklista a neten – még Németh Miklós idejéből?" (MNO). A Hírtévé meg az MNO persze megint az Indextől kopizta át a cikket, de saját címadásra még volt energia és szerzőijog-tisztelet.
P.S.3: Szolgálati közlemény. Az alábbi linkek mögötti tartalomért ez az oldal természetesen nem vállal felelősséget.


Listák a weben: Az 'Antall-lista' - A PC ügynöklistája - Az Index ügynökdossziéja - Egy ügynök lebukása - A D-209-es

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása