friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.16. 09:47 hírbehozó

'www.hallgass.ma' és 'www.szolj.be'

A kétbetűs domainvégződéseket eredetileg arra találták ki, hogy az egyes országuk maguk rendelkezhessenek az adott URL-territórium felett. Mindenki tudja például, hogy a magyar domainvégződés .hu, az osztrák .at, a román pedig .ro.

Na most, vannak leleményes üzleti vállalkozások, melyek szolgáltatásuk népszerűsítéséhez nem elégednek meg a www.CÉGNÉV.hu formával, hanem a szójátékokkal próbálnak meg fogyasztókat elcsábítani. Valószínűleg ebből a megfontolásból jönnek létre olyan ötletek, mint például a www.erdely.ma vagy a www.magyarorszag.ma. Ezekben a domainekben nem elütés a .ma, ugyanis ez - a kiosztás szerint - a marokkói domainvégződés, de magyarul mégis külön értelmet nyer egy ilyen netes cím.

A másik példa a belgiumi domainvégződéssel (.be) operáló magyar URL-címek. Ide sorolható mondjuk a www.vasarolj.be, vagy épp a www.szolj.be internetcím. És most nézzünk néhány egyéb olyan domainvégződést, melyet magyar cégek és magánszemélyek a jövőben esetleg - vicces szójáték reményében - használhatnak: (A tippekért küldjétek a tiszteletdíjat ;)

.az 
(Azerbajdzsán), .ba  (Bosznia és Herzegovina), .cv  (Cape Verde), .fi  (Finnország), .jo (Jordánia), .ki  (Kiribati), .ne (Niger), .pr (Puerto Rico), .re (Reunion Island), .se  (Svédország), .to  (Tonga), .tt (Trinidad és Tobagó), .tv (Tuvalu), .va (Vatikánváros)




komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása