friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.03.30. 11:57 hírbehozó

Miért nem volt most cunami?

Végre egy értelmes cikk a mostani cunamiparáról. A Reuters szakújságírója szerint a hatalmas földrengés ezúttal azért nem okozott pusztító szökőárt Délkelet-Ázsiában, mert maga a rengés igen mélyen volt, és az epicentrum is eltérő helyre esett.

A szakértők ugyanakkor abban megállapodnak, hogy relatíve keveset tudunk a földrengések természetéről, és ilyeténképpen kevés tudásunk van a cunami kialakulásának pontos feltételeiről is. Jóllehet a mostani rengés 8,7-es volt, és a karácsonyi cunamit egy 9-es erősségű földmozgás okozta, a tudósok szerint a két érték között - hatásait tekintve - nagy a különbség.

Visszatérve az epicentrumra: a szakértők szerint míg a múltkori esetben a nyílt tengeren zajlott a földrengés, addig most közel esett a szumátrai partokhoz, mely szintén csökkenti a szökőár kialakulásának esélyét. Merthogy a mostani rengés is okozott cunamit, csak épp olyan kicsi volt, hogy a partokon szinte észlelni sem lehetett.

Laikus következtetésünket tehát úgy vonhatjuk le, hogy a pusztító cunamit okozó földrengésnek erősen közelítenie kell a Richter-skála szerinti 9-es fokhoz ( ez átlagosan csak minden 20 évben fordul elő a Földön), és ezzel együtt kell járnia annak, hogy a rengés epicentruma a tengerfenék magasabb régióiban legyen, ráadásul a nyílt vizen.

Mindezekkel együtt a cunami pici misztifikálásával állunk szemben, hiszen a mostani földrengés egymagában több mint 1000 ember életét követelte. Tehát azt nem állíthatjuk, hogy az óriási szökőár nélküli földmozgás üdvözítőbb és gyámoltalanabb lenne.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása