friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.04.13. 13:12 hírbehozó

Zsidó, hírnév, provokáció, érzékenység

A méltán hírhedt Deport '56 ismét megtalálta a maga vesszőparipáját. Nem fogják kitalálni, de a Matula.hu-val van a problematika. A Deport elnöke, nevezett Szerdahelyi Szabolcs ugyanis rákeresett a Matula "zsidóadatbázisában" önnönmagára, és azt az eredményt kapta, hogy önnönmaga nem zsidó. (A Matula persze megint mocskosul túllőtt a célon. Nem is kicsit. Shame on them.)

Szerdahelyi persze nem azon háborodik fel, hogy nem zsidó, hanem azon, hogy honnan tudják róla, hogy zsidó-e. Nyilván sehonnan. A Deport mindenesetre a köztársasági elnökhöz fordult, hogy Mádl "vizsgáltassa meg" a Matula adatbázisát. Idézet Szerdahelyi leveléből: "Úgy vélem, hogy az egyéni érzékenységeken, és a minősítéssel járó esetleges hátrányokon túl, egy ilyen vállalkozás a Magyar Köztársaság jó hírneve elleni provokációként is felfogható."

Lefordítom magyarra: a "zsidó" kifejezés az bizony egy bélyeg, amiből hátránya lehet valakinek, akire ráaggatják, a magyar köztársaságnak meg hátránya van ezekből. A jó hírneve, amit még a második világháborúban szerzett meg, esetleg csorbul. Nagy kár lenne érte. Onloading debate...

Persze azokban az időkben, amikor az Index címlapján hirdeti az Utolsó Figyelmeztetés című ámokfutás antiszemitizmusról szóló publiját, bármi lehetséges. Az az Ufi, ahol pl. ilyenek jelennek meg: "A magunkfajta reakciós némi válogatással ugyan, de szívesen elismeri, hogy a másság ajnározása, a könnyűdrogok legalizálása, a globalizáció iránti feltétlen rajongás, az esélyegyenlőség, az egyéni szabadság korlátlan kiterjesztése nem áll - írgyuk szép kádárista terminusszal - érdeklődése homlokterében. Ezeket részint marhaságnak, részint veszélyesnek tartja, s ezt különösebben nem is titkolja."

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása