friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




2005.04.15. 15:52 hírbehozó

Amerikai história Y

Egy titkos kutatás helyszíne volt a New Orleans-i mulatónegyed. A téma a faji megkülönböztetés. Márminthogy van-e ilyen egyáltalán a dzsessz emblematikus városában. Akik nem akarják végigolvasni a bejegyzést, azoknak itt a válasz: van.

Nos, akik már itt tartanak, azokat nyilván a részletek is érdeklik. A kutatás apropójául egy faji jellegű haláleset szolgált. Történt ugyanis, hogy egy fekete diákot fehér kidobóemberek brutálisan megölték. Márminthogy meghalt az illető. A hír nyomán a Greater New Orleans Fair Housing Action Center gondolta, kideríti az igazságot.

A kutatásba egyenlő számú fekete és fehér embert vontak be. Őket - öltözködésük és videlkedésük szerint - párokba csoportosították, majd néhány perc késéssel beküldték őket ugyanazon bárokba. A párok összesen 28 bárt kerestek fel az amerikai városban, és a kutatás eredményei szerint a vendéglátóhelyek 40 százalékában a feketéktől több pénzt kértek el ugyanazért az italért.

Például az egyik fehér 7,5 dollárért kapott egy Long Island-et. Fekete párjának viszont 9 dollárt kellett az asztalra tennie. A kutatásba bevont bárok 10 százaléka jelezte a fekete vendég felé, hogy a helyen minimum fogyasztási limit van. Viszont egyikük sem közölt ilyet a fehér vendéggel. Ugyancsak a feketéknek jegyezték meg a bárok 7 százalékában, hogy az öltözékük nem megfelelő. A fehér vendég hasonló öltözékével nem volt probléma.

Persze ne menjünk el amellett, hogy sok bárban egyáltalán nem volt probléma a bőrszínnel (meg az ahhoz kapcsolódó sztereotípiákkal), de azért a fenti adatok jól mutatják, hogy New Orleans-ban nincs minden rendben egyes fejekben. Érdekes ez, márcsak azért is, mert a szűkebben vett félmilliós város összlakosságának több mint 67 százaléka fekete, és csak 28 százaléka fehér. Érdekes az is, hogy New Orleans történelmileg a kulturális és nyelvi sokszínűség szimbóluma az Új Világban, amellett hogy persze ez a kikötőváros volt a rabszolgakereskedelem egykori fő központja is. Amerika Párizsa - ahogy ott hiszik...
  • A 13. alkotmánykiegészítés
  • Minorities 'lose out on training'

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása