friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A magyar diplomata

2005.04.18. 14:27 hírbehozó

Nemsokára megalakul az első olyan uniós szervezet, melynek székhelye a 10 újonnan csatlakozott ország valamelyikében lesz. Nem kisebb jelentőségű intézményről van szó, mint a május elsején megalakuló Határellenőrző Irodáról (BCA). Az újonnan csatlakozók között Magyarország is szerette volna megkaparintani magának az igen fontos intézményt, mely az EU külső határainak határőrségeit fogja ellenőrizni, központilag.

A verseny állítólag eldőlt, minekután a kérdésben tartott luxembourgi találkozón az egyik diplomata azt mondta egy lengyel lapnak, bizony a lengyelek nyerték a versenyfutást. A BCA jelenlegi költségvetése 6 millió eurós, de 2009-re elérheti akár a 30 millió eurót is. A lengyelek ügyesen lobbiztak. Gratula.

Ja, és merre lobbiznak manapság a magyar diplomaták? Például Teheránban, tudományos együttműködésért, meg Szili Kati Kazahsztánban a kétoldalú kapcoslatok erősítéséért. Mindeközben csöndben, a clevelandi magyarokat fűzi Otto von Habsburg, aki élete egyik legboldogabb pillanatának nevezte, mikor Hungary - aminek ő "trónörököse" - csatlakozott az EU-hoz.


komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása