friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Behálózott országok rangsora

2005.04.20. 15:48 hírbehozó

Ismét összeállította az IBM és az Economist az internetes felkészültség világrangsorát. Az országokat aszerint rangsorolták, hogy például mennyire elterjedt a szélessávú net, és egyáltalán, maga a világháló. Hányan használják a webet, hol tartanak a legújabb technológiák meghonosításában.

A 2004-es összesítésben két nagy előrelépő van. Az egyik a 300 milliós Egyesült Államok, mely 2003-ban a hatodik volt, mostmeg már ezüstérmes. A másik nagy feltörekvő Svájc, mely 2003-as 10. helyéről egy év alatt hárommal lépett előre. Az élen - csakúgy mint korábban - most is a dánok végeztek. Náluk a legelterjettebb a szélessávú és a kábel nélküli internet, és egyben itt a leginkább használatos az e-banking és az e-government is.

A top10: Dánia, USA, Svédország, Svájc, Britannia, Hongkong, Finnország, Hollandia, Norvégia, Ausztrália.

Az idei rangsorolásba új és fontos szempont volt az internetes biztonság témaköre. Többek közt ennek a kritériumnak köszönhetően csúszott le Dél-Korea a korábbi 14-ikről a 18. helyre. A listát végigtekintve világviszonylatban is kiemelkedően fejlett az i-technológia a skandináv országokban, és bizonyos javulás figyelhető meg a ká-európai régióban is.

Kelet-Európában még mindig az észtek - a kváziskandináv testvéreink - a legjobbak (26.), majd a szlovének (27) és a csehek (29) következnek. Magyarország bebetonozódni látszik a 30-ik helyen. Szorosan mögöttünk egyébként Chile található. Románia a 47., viszont Jamaica például a 41-ik. Ne hagyjuk ki a sereghajtókat sem: a lista legalján Azerbajdzsán áll. Pakisztánnak pedig kizárólag ezt a közép-ázsiai országot sikerült megelőznie.

Végkövetkeztetésünk: Európa összességében nagyon jó helyen áll, ám ezzel együtt nyilván szívesen látnánk ha Magyarország néhány hellyel előrébb tartana - hogy csak egy példát hozzunk: az e-kormányzat témakörében.
Éljen az online adózás, ügyintézés és sorbanállás!

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása