friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Az ártatlanság és a halálbüntetés

2005.04.21. 12:52 hírbehozó

Igen, amellett, hogy zéró elrettentő ereje van a bűnözők körében a halálbüntetésnek (gondoljunk csak bele egy tipikus gyilkosságba), a másik probléma ugye, ha ártatlanokat gyilkol meg az állam, mert mondjuk a fellebbviteli bíróság is úgy látta, bűnös az illető. Az Egyesült Államok legnagyobb halálgyárában, Texasban éppen egy nagyobb fajta botrány van kialakulóban.

Történt ugyanis, hogy egy férfit kivégeztek Texasban, az ítélet pedig még George W. Bush kormányzósága alatt született. Az ügyet egy évvel a kivégzést követően újra felmelegítették, mert például a hasonló esetekkel foglalkozó New York-i Innocence Project elképzelhetőnek tartja, hogy a férfi ártatlan volt. Az ügy annál is kényesebb, mert az elítélt az egész eljárás alatt azt hangsúlyozta, hogy ő ártatlan. Mennyit ér a rehabilitáció, ha "a halál az állam szolgálatában áll"?

A counterstory meg egy vicces kedvű halálraítéltről szól, aki rock'n'rollt szeretne hallgatni, ha már meghalt. A kegyetlen gyilkos egyébként kifejezetten kérte is, hogy ügyvédje egy, a halálbüntetést szorgalmazó esküdszéket válasszon, meg hogy a védelemhez ne idézzenek be tanúkat.

Az Amnesty International 2004-re vonatkozó becsült adatai szerint 25 országban összesen 3797 embert végeztetett ki az állam. Tízből kilenc állami kivégzés Kínában történt. Az ügyben erősen érintett országok még: Irán, Vietnám, USA, Szaúd-Arábia, Pakisztán, Kuvait, Banglades, Egyiptom, Szingapúr, Jemen, Fehéroroszország. Az ún. Nyugati Világban egyébként az USÁ-n és Fehéroroszországon kívül csak Japánban létezik a halálbüntetés intézménye.

  • Death Penalty Info
  • Halálbüntetés: pro és kontra
  • A halálbüntetés alkotmányossága

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása