friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Eszkalálódó azeri-magyar konfliktus

2005.04.27. 22:22 hírbehozó

Ugye minden azzal kezdődött, hogy egy bizonyos Iránról szóló Magyarországon megjelent könyvben a térképről lefelejtették Azerbajdzsánt, és Örményország vészjóslóan átlógott a valójában azeri területekre.

Az egész sztorit a Budapestre akkreditált azeri nagykövet igen a szívére vette, és tiltakozott is az alantas eljárás miatt. Majd a dolgok odáig fajultak, hogy a könyvet kiadó Ulpius-ház a Népszabadságban kért bocsánatot az azeriektől a tévedésért. Az inkriminált könyvet meg állítólag bevonják.

Nos, a hivatalos azeri hírügynökség terjedelmes beszámolót közöl a távoli Magyarországon tomboló könyvkiadási-diplomáciai állapotokról. Javasolnám a magyar kormánynak, hogy szintén tiltakozzon az azeri nagykövetnél, mert hivatalos állami hírügynökségük a kérdéses jelentésben az összes magyar tulajdonnevet hibásan írta: "Nepsebadshag", "Ulpius-khaz", "Andrash Kepechi", "RTL Club". Erre meg ugye, mi finnugorok kényesek vagyunk.

Szóval ez halmozottan súlyosabb vétségnek tűnik - persze nem annyira mint Azerbajdzsán lehagyása egy térképről, mely egy Iránról szóló könyv belsejében található. Mindazonáltal nem vitatjuk el, hogy az azeriek és az örmények között súlyos konfliktusok zajlottak a múltban, és ezek hatnak a jelenben is. De e mögött nem biztos, hogy az Ulpius-ház áll.

Ugye itt gondolom valójában a ma 95 százalékban örmények lakta Hegyi-Karabah (Nagorno-Karabah) enklávé helyzetéről, azeriek kitelepítéséről, örmény katonák határsértéséről, etnikai tisztogatásáról van szó. Az etnikai és politikai határvonalak nem esnek egybe. Ugye ismerős...

Csak szőrmentén, de felemlegetném Orbán Viktor Nagy-Magyarországos autós emblémáját. Vannak szuverén államok körülöttünk, akik nem biztos, hogy szeretik, ha nem tekintik őket szuverénnek, satöbbi. Az olaszok milyen szép autós emblémákat gyárthatnának... A franciákról meg a németekről vagy a románokról nem is beszélve.
  • Hegyi-Karabah története
  • Nagorno-Karabah (BBCNews)

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása