friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Google majd megmondja

2005.05.04. 08:12 hírbehozó

Már többször akartam írni a Google meneteléséről. Most a cég szolgáltatott apropót ehhez. Történt ugyanis, hogy a világ legnépszerűbb keresőmotorját üzemeltető amerikai cég betámadta a blogokat. Ugye van ennek a cégnek egy igen népszerű hírszolgáltatása is, a Google News.

Ez a szolgáltatás eddig csak relevancia és dátum szerint válogatta le a világ híreit. Ami egyébként nem saját tartalma, hanem a netről lopkodja össze azokat. Legújabb fejlesztésük azonban a hírek megbízhatósága szerint válogatja majd le a sokszázezer online szöveges tartalmat.

A cél, hogy az úgynevezett tekintélyes hírforrások anyagai kerüljenek előrébb, és a megbízhatatlansággal megvádolt blogok pedig kullogjanak csak a nagy véleményformáló vízfejek után. Ez nyilván durva önkényességhez fog vezetni, hiszen egyedül a Google dönti majd el, hogy mi a megbízható és mérvadó, és mi nem az. Ha valaki elől akar lenni a Google hírkeresőjében, illik hosszú, sokhivatkozásos bejegyzéseket írnia, jóban lennie a Google-lel. De az is számítani fog, hogy az online médium milyen régen működik, hány alkalmazottja van, mekkora a látogatottsága.

Amiről pedig korábban szerettem volna írni a Google kapcsán: addig minden netes vállalkozás szimpatikus, ameddig a semmiből feltörve sikerre viszi a vállalkozását. Ám, ahogyan a Microsoft esetében, úgy ma már a Google-ra is igaz: ha egy okos team ügyes vállalkozást működtet, és sikert sikerre halmoz, előbb-utóbb egy nagy monopóliumszerű vízfej lesz belőle, mely vélt vagy valós véleménypredátorrá alakul.

Én már hónapok óta leszokóban vagyok a Google-ról. Ottan van több blog- meg hírkereső szolgáltatás, mely nem akarja nekem megmondani, hogy melyik a jó hír és melyik a rossz, nem akar rábírni arra, hogy a New York Times-ból vagy az AP-től tudjam meg, mi történik a nagyvilágban. Előbb-utóbb meg kell történnie az első Google-ellenes (virtuális?) tüntetésnek is. "Ideje van a keresésnek és ideje a vesztésnek; ideje a megőrzésnek és ideje az eldobásnak." (Préd. 3,6)
  • Google-figyelő
  • Használjátok ezt: Daypop, Blogz, Blogdigger, Technorati, Scroogle.org vagy gyűjtsétek az rss-eket!

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása