friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A Korán meggyalázása és más rémtörténetek

2005.05.18. 07:52 hírbehozó

Hatalmas a felháborodás a muszlim világban azok után, hogy a Newsweek azt írta, a világ egyik legszarabb helyén, a guantanamói bázison (ahol egyébként nem bolti tolvajokat tartanak fogva) az amerikai  fogvatartók meggyalázták a foglyok szent könyveit. A Newsweek aztán némiképp visszakozott, valószínűleg azért, mert nem tudná kielégítően bizonyítani állításait. De azért álljunk meg itt egy pillanatra.

Régóta olvasom a Newsweeket, és eddigi tapasztalataim alapján azt kell mondanom, nyilván történtek ilyen esetek, ám a hetilap valószínűleg csak elbeszélésekből ismeri a Korán-gyalázásokat, és forrásai nyilván nem szeretnék felfedni magukat. Ilyenkor áll elő a helyzet, hogy a főszerkesztőnek nyilvánosan elnézést kell kérnie.

Merthogy az amerikai adminisztráció többször is felszólította a lapot, hogy ha lehet, még egyértelműbben szögezze le, hogy riportja fals információkon alapult. Sőt, az amerikai kormány mostmár azt is állítja, hogy az USA "képe külföldön jóvátehetetlen károkat szenvedett" az inkriminált cikk miatt.

Egy olyan párhuzamos univerzumban, ahol a nyugati és a muszlim világ békében él egymással, nyilván elszigetelt eseménynek tartanák a másik világ szent könyvének meggyalázását. A helyzet azonban nem így áll, és erről egyáltalán nem a Newsweek tehet. Hanem sokkal inkább azok a politikusok, akik démonizálni próbálják az arab és muszlim világot, azt követően, hogy néhány terrorista bűnöző tömeggyilkosságot követt el négy évvel ezelőtt az USA területén.

A Wahington Post szépen mutatja be, hogy az amerikai közfelfogással ellentétben a muszlim világ éppen olyan médiahozzáféréssel rendelkezik, mint a nyugati emberek. Így a hír gyorsan elterjedt, és hatalmas a felháborodás. Ugyanakkor érdemes meggondolni, hogy mi történt volna, ha történetesen egy arab országban fogvatartott amerikai előtt gyalázták volna meg a Bibliát.

Nyilván még a legbigottabb keresztényt sem lehet kínozni azzal, hogy a szent könyvet lapról lapra lepisili fogvatartója. Egy ilyen esetet is inkább szánalmasnak, mint kínzónak éreznénk. Persze tiszteletben kell tartanunk, hogy a muszlim vallás nem esett át annyi reformon, mint a kereszténység, és ezek a cselekmények eleve megrázóbbak híveik számára, mint mondjuk a körömletépés.

Az ügy tanulsága, hogy sokkal intenzívebb párbeszédet kell folytatnia a két világnak egymással. Európai szemszögből nézve a legfontosabb politikai és kulturális célnak ma az tűnik, hogy a muszlimok vallásukat össze tudják egyeztetni a szekuláris nyugati világ írott és íratlan szabályaival. A phüszisz és a nomosz ne kerüljön konfliktusba.

A másik oldalról nyilván a legsérelmesebb jelen pillanatban az USA nagypolitikai szerepe, ezen belül is a jelenlegi amerikai külügyminiszter által kidolgozott iraki háború kirobbantása, az amerikai politikai vezetés arrogáns és agresszív "keresztesháborúja" a távoli muszlim országokban. És akkor még nem beszéltem az egyre több európai által vallott en bloc USA-ellenességről.

Ezeket mindenképpen oldani szükséges. Kezdhetné mondjuk az amerikai adminisztráció egy szép, nagy és félreérthetetlen gesztussal. Például kijelenthetné Bush, hogy: aki a Koránt meggyalázza, az személyes ellenségem.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása