friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Bevezetés egy rövid karrierbe

2005.05.30. 20:47 hírbehozó

Remélhetőleg egyszer ennek a témának is lesz szakirodalma. Egyelőre ugye csak azokat az adatokat ismerjük, hogy az újságíróknak eléggé rossz - az átlaghoz viszonyítva is - az egészségi állapota. Ha ehhez még hozzávesszük egy online újságíró életvezetését, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy ebből a szakmából igen könnyű kiégni.

Csak néhány rizikófaktor (megérzésre):
- Iradtlan mennyiségű monitor előtt eltöltött idő. (A napi 8-tól akár 12-15 óráig is terjedhet.)
- Állandó stressz. (Az online újságíró esetében pedig ez már nem csak a munkahelyre és a bekapcsolt telefonra, hanem az éjjel-nappal folydogáló hírekre, a 24 órás pszichés készenléti állapotra is vonatkozhat.)
- Rendszertelen életmód. (Az online újságíró gyakran hajnalban és éjszaka is ügyel. A rendszertelen munkakezdés persze kialvatlanná, dekoncentrálttá, ingerülté is tesz.)
- Rendszertelen életmód 2. (Arról nem beszélve, hogy az online újságírók esetében gyakori a rendelt kaja, mivel nincs idő otthagyni a netet egy jó ebédre, délután 1-kor. Hanem jön a "munka közben bekapok valamit." Ez pedig gyakran egy kétes minőségű pizzával egyenlő.)
- Rendszertelen életmód 3. (Az online újságírónak hét végén, ünnepnapon sincs szabadideje. Akkor is kell ügyelni valakinek, nincs mese. Ez könnyen a magánélet rovására mehet.)
- No háziorvos (Mivel az újságíró számlára dolgozik, vagyis kényszervállalkozó, gyakran még minimálbérre sincs bejelentve, így nincs tébékártya, nincs orvoshoz járás sem. A betegség meg jön magától.)

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása