friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Ollózás az Indexnél

2005.06.12. 10:28 hírbehozó

Az Index veretes cikket közöl az "Index" szerző feltüntetésével. A téma, hogy sok osztrák nyugdíjas települ át Magyarországra. Nézzük, milyen újságírói teljesítmény húzódik meg a szép, hosszú "indexes" cikk mögött. Nem is kell mondanunk, hogy nem az internetes lap saját anyagával van dolgunk, hanem a Népszabadság egyik saját összeállításával.

Az Index "cikkének" első bekezdését egyszerűen átmásolták a Népszabadság cikkéből. Egy-az-egyben. Arra sem vették a fáradtságot, hogy az eredeti cikk szövegét egy kicsit átírják. A második bekezdést is átkopizták a Népszabiból. Bár míg az eredeti napilapos verzióban a főosztályvezető szólal meg, addig az Index már tényként közli a megszólított állításait. Az indexes anyag harmadik bekezdésében az újságíró megunhatta a napilap cikkének egyszerű kopipésztezését, és a mondat elejét picit átírta. Kafa. Aztán, mikor már mindent átmásolt a Népszabadság saját összeállításából, önmaga ellen fordul.

Merthogy talált az Index archívumában egy ide passzoló anyagot. A kérdéses cikk a Napi Gazdaság-é, és újságírónk folytatva a begyakorolt kézmozdulatot, átmásol ebből a cikkből is egy bekezdésnyit. Változtatás nélkül. Hogy még inkább cikknek tűnjön a lopás, egy keretes anyagot is legyárt. Na honnan? A Napi Gazdaság-os cikkből kivesz egy másik bekezdést, és keretes anyagként, hivatkozás nélkül benyomja "saját cikkébe".

Foglaljuk tehát össze röviden: az Index közöl egy cikket "Index" forrásmegjelöléssel. Ez a cikk pedig két részből áll: két másik lap cikkrészleteinek összeollózásából. Tessék csak összevetni, nem lesz nehéz, mert szó szerinti átmásolásokról van szó. Hát így.
Szégyenskála: 10/7

komment Címkék: égből pottyant hírek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása