friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A zászló lángol vagy az alkotmány?

2005.06.23. 10:09 hírbehozó

Amerikában kezdenek felhevülni az indulatok. Egyelőre talán nem annyira, hogy egyetlen amerikai zászló is lángra kapjon tőle. Mindenesetre egy elég alantas politikai nyomásgyakorlás szemtanúi lehetünk. A republikánusok ugyanis korábban jelezték, készek megszavazni azt az alkotmánykiegészítést, mely büntetné az amerikai lobogó megszentségtelenítését, ide értve annak lángba borítását is. Azóta a Kongresszus többsége már áldását adta, mostmár csak a Szenátusnak kell jóváhagynia a kiegészítést.

A demokraták meg kényelmetlen helyzetbe kerültek a poszt-szeptember 11-ei USA-ban. Mert bár alapból úgy gondolják, hogy például a zászlóégetés sem több mint véleménynyilvánítás, és ennek betiltása a szólásszabadság korlátozása lenne. Azért ők is érzik az egész javaslat körüli cécóban a "ki a nemzetietlen" című felhangot, melyet - kétségünk talán ne legyen felőle - a republikánusok ki is fognak használni az első, politikailag megfelelő pillanatban. Az amerikai társadalom megosztott. A Freedom Forum 2004-es felmérése szerint 53 százalék ellenezné, hogy alkotmánykiegészítésben tiltsák a nemzeti lobogó meggyalázását, viszont 45 százalék a büntetés mellett van.

Annyit mindenképpen megállapíthatunk, hogy itt a fő kérdés nem az, hogy az amerikai zászló elégetését kell-e büntetni, hanem hogy hova tart az az Egyesült Államok, mely 2001 szeptembere óta egyre nagyobb hangsúlyt fektet az új szimbólumokra, melyeket rendre a félelmek generálnak. Amerikában jelenleg az Oszama bin Ladennel vagy más arab terroristákkal való fenyegetés hatásosabb politika, mint a hagyományos amerikai értékek, az amerikai liberalizmus és republikanizmus melletti kiállás. A történelmi ponton túl vagyunk. Úgy hívták, USA Patriot Act.
  • Az amerikai zászlóégetés története
  • House Again Backs Amendment to Ban Desecrating Flag

  • komment Címkék: betiltott bejegyzések

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása