friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Hírlopásból rémhír, rémhírből hír

2005.06.24. 15:50 hírbehozó

"A magyar internetes hírportálok azon híréről, miszerint a cseh szakemberek ózonlyukat fedeztek volna fel Közép-Európa felett, a prágai média nem tud. Az MTI tudósítójának kérdésére ezt a hírt a prágai Cseh Hidrometeorológiai Intézet sem tudta megerősíteni." Ennek az MTI-mondatnak jártunk kicsit utána.

Valóban igaz
, hogy több internetes portál is hozza a hírt, miszerint ózonlyuk tátong Közép-Európa egén. De vajon kire hivatkozva írják ezt? A NOL vagy az Index az eurohirek.hu portálra hivatkozva számol be a lyukadásról. Az eurohirek.hu pedig elegánsan saját információként állítja be a hírt, ugyanis a szerző sorban az "eurohirek.hu"-val találkozunk, viszont a cikkben egyetlen hivatkozás sincs a hír eredeti forrására.

Mi - az MTI-vel ellentétben - igen rövid keresgélés után rátaláltuk a hír feltételezhető forrására. Találatunk az Expatica.com oldalára mutat. Az angol nyelvű internetes portál pedig a német dpa hírügynökségre hivatkozva ír az ózonlyukas témáról. Összevetve az eurohirek.hu írásával, azt kell, hogy mondjuk, innen fordítgatták le "saját információnak" a hírt.  Azt követően, hogy az MTI-nél senkinek nem sikerült rátalálni erre a hírre, az Index máris helyesbíteni látszik (Vaklárma volt a közeli ózonlyuk?), de egyben le is leplezik a DPA-MTI ellentmondást. Végezetül pedig az MRO-nak sikerült végre megszólaltatnia egy magyar meteorológust.

Foglaljuk tehát össze: 1. Az eurohirek.hu hivatkozás nélkül átmásol egy hírt az dpa-tól; 2. Az internetes portálok átveszik az eurohirek.hu hírét; 3. Az MTI megpróbálja utolérni a témát, utánakérdezget, de nem találja, így leírja, hogy nem lehet megerősíteni; 4. Az Index felfedi a DPA-MTI ellentmondást.
Szégyenskála: (az eurohirek.hu lopásáért) 10/7

komment Címkék: égből pottyant hírek

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása