friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Erőszakvírus terjed

2005.06.27. 16:20 hírbehozó

Az erőszak erőszakot szül - egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy ez a megállapítás helytálló. Legalábbis, ha vetünk egy pillantást a NewScientist cikkére. Az igen színvonalas amerikai tudományos lap beszámolója szerint az erőszak elképzelhetően egy szociálisan fertőző betegség. A kilencvenes évek elején kezdődött amerikai kutatás ugyanis rámutat, hogy azok a fiatalok, akik összetalálkoztak már fegyveres erőszakkal, azok sokkal valószínűbben fognak maguk is hasonló cselekményt elkövetni. Az erőszak megtapasztalása tehát erőszakos cselekményre sarkall.

Valamiféle mintakövetésről lehet szó, akárcsak azoknál a gyermekeknél, akiket otthon bántalmaznak a szüleik, és felnőtt korukban pedig ők tartják majd természetesnek, hogy előkerül a nadrágszíj, ha a gyerek rossz jegyet hozott haza, cigizett, nem vette le  acipőjét az ajtóban, elsumákolta a mosogatást. A mostani kutatás mindenesetre ha közvetlen kapcsolatot nem is, de statisztikait azért mutatott az erőszak fertőző betegség-voltára. Már csak az a kérdés, hogy miként lehet csökkenteni a vírus terjedését. Az biztosnak látszik, hogy az utcán fegyverrel hadonászó, erőszakos magatartást tanúsító emberrel szemben nem megfelelő a szintén erőszakos magatartás.

Néhány részletkérdés is tisztázatlan marad: a verbális erőszak vagy a média, a videójátékok által közvetített erőszak is ragadós-e? Ha igen, mennyiben? Mindenesetre addig se verjük gyermekeinket és embertársainkat, és ne gondoljuk, hogy az erőszakot el lehet fojtani erőszakkal. Röviden, ha egy mód van rá: ne terjesszünk vírusokat.
  • Violentization

  • komment Címkék: csak tanulékonyaknak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása