friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A hírek hullámverése

2005.06.28. 22:07 hírbehozó

Sírrongálók országa - legalábbis az utóbbi időkbe ez is benyomásaink közé bújt. Elébb a Kozma utcai sztori, majd ez az újabb. A jelen állapotban nehéz eldönteni, hogy a média floodol a Kozma utcai eset kapcsán vagy tényleg megszaporodtak mostanában a sírgyalázások.

A médiafloodhoz annyit, hogy lehet nem szeretni, de azért szeretni, megérteni is. Ha egyszer bekerül egy téma a fősodorba, akkor a hírmédiumok megpróbálnak minél több részletező vagy kapcsolódó témát összegereblyézni köré. (Egy jó példa.) Ezt a jelenséget persze csak erősíti, ha az adott témának kevés részlete ismert, így egyfajta kényszerűség is, hogy a sajtó kapcsolódó anyagokat bányásszon a meglévő érdeklődés kielégítésére.

A példákat bőségesen sorolhatnánk. 9/11 óta például a sajtó soha nem látott mennyiségben használ olyan szavakat, mint terrorista, terrorhálózat, terrormerénylet. Nem mintha több lenne a terrortéma, csakhát a témafikszáció azt eredményezi, hogy a sajtó ugrik a kapcsolódó hírekre. A hírverés esete a hullámveréssel.

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása