friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Hajtogatható Windows-ablakok

2005.07.21. 10:09 hírbehozó

A Windows használatánál a legfontosabb, amivel meg kell barátkoznunk, az az ablakok kezelése. Ez nem mindig könnyű feladat. Főleg, ha sok mappát nyitunk meg egyszerre, és azok között akarunk kavarni. Nyilván a túlablakozódás problematikája késztette a HCI-nál dolgozó Pierre Dragicevicet, hogy valami kezelhető formába öntse a mappaközi navigálást. A Fold'n'Drop fejlesztés lényege, hogy egérmozgással tudjuk ellapozgatni a nemkívánatos felső mappákat, hogy könnyedén elhelyezzük a mozgatni kívánt fájlt egy alul megbúvó mappába. Elég nehéz ezt leírni, inkább töltsétek le a vonatkozó videót, amin egyértelműen látszik, miről is van szó.

Ezen drag'n'drop (húzd-és-ejtsd) technika felhasználásán a világon jelenleg többen is dolgoznak. Egyikük, a japán OriMado már el is készített egy prototípust, mely nagyjából az eredeti elképzelést követi, picit leegyszerűsített formában. Sokan persze nem szeretik az ilyen drag'n'drop technikákat, és inkább maradnak a billentyűkombinációknál, ablakhuzogatásnál. Az azonban kétségtelen, hogy egy átlag felhasználó számára könnyen és érthetően működnek. És ez akár a siker záloga is lehet. Akár csak a Yahoo képdobáló megoldása.

Teszt. Az OriMado szoftvere kényelmesen használható. Bár kétségtelen: a fold'n'drop dolgot be kell gyakorolni, mert könnyen eltüntethetünk olyan ablakokat, amikre egyébként szükségünk lenne. Ne essünk kétségbe: engedjük el az egér gombját, és az ablak mindig visszahajlik a helyére. Telepítése elég egyszerű, különösebben nem lassítja a gépet. Mindezzel együtt azoknak ajánlható, akik a Windows Intézőn keresztül szoktak mozgatni sok fájlt és mappát.


komment Címkék: dizájnia/ketyerék

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása