friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A nagy Vista-agyalás

2005.07.25. 16:39 hírbehozó

A blogszféra alig van túl a megrökönyödésen (tudniillik, hogy 2006-ban Microsoft Longhorn helyett Vista jön), egyesek máris a névválasztáson értetlenkednek. A világon ugyanis szép számmal vannak cégek, melyek a Vista nevet vagy annak egyes módozatait használják. De vajon miért választotta a Microsoft a Vista nevet következő operációs rendszerének?

Ha az XP-ből
indulunk ki, ami ugye az angol experience-re (élmény, tapasztalat) hajaz, egyáltalán nem meglepő a választás. Az angolban ismert az "opening up new vistas" kifejezés, mely körülbelül annyit jelent, hogy  "új lehetőségeket, távlatokat nyitni". A Vista tehát mindenképpen jövőt idéző kifejezés, olyan alapjelentésekkel, mint látkép, kilátás vagy távlatiság.

Egyesek már tudni vélik, hogy a névválasztás gesztus az egyre több spanyol ajkú amerikai felhasználó felé is. (Vista azt jelenti spanyolul, hogy kilátás [view]) Mások a Terminátorból ismert szlogen felé kacsintgatást vélik felfedezni a névválasztás mögött. Szerintük a Microsoft az Hasta La Vista (vagyis: Viszlát)-jellegű szójátékokkal fogja reklámozni a vadiúj operációs rendszert. Kicsi rá az esély, bébi.

Pantsland blogger sem érti, hogy miért éppen ezt a nevet választotta a redmondi cég. Fel is sorol néhány technológiai céget, mely valamilyen formában szintén a Vista nevet használja. Megint mások szerint a Microsoft az egykor szebb napokat látott keresőmotorral, az AltaVistával készülne valamire. A találgatásoknak tehát se szeri, se száma.

Magyarországon is bajban lehet a Microsoft, hiszen idehaza a Vista névről a fogyasztóknak elsősorban az utazási iroda, vagy az ahhoz kapcsolódó kávézó juthat eszébe. A Microsoftnál a megoldást abban látják, hogy a terméket nem Vistának, hanem "Windows Vistá"-nak fogják anyakönyvezni, ám abban biztosak lehetünk, hogy a kisebb cégek be fognak próbálkozni a nagy halnál, egy kis mellékes reményében.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása