friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Benzinár, szabotázs és a kitüntetett

2005.09.10. 20:25 hírbehozó

Tisztában vagyok vele, hogy nem ember, aki nem ír a benzinárról, meg hogy a szemét kormány meg a szemét New Orleans-iak jól összefogtak és újfent kisemmizik a jóravaló embereket. Már készültem éppen még egy hétig nem írni semmit, amikor befutott a brit Nemzeti Archívum egyik, majd másik aktája.

A második világháború idején járunk. A brit titkosszolgálat pedig több náci szabotázsakciót is lefülelet. Ragadjunk ki két példát. Az egyik egy csajkába rejtett bomba. A másik pedig egy ennél már bonyolultabb szerkezet: a csokitáblába rejtett robbanószer, mely a tábla eltörésekor aktiválódik.

Egy másik sztorink is van. Az első világháborúban a britek mintegy ötmillió kitüntetést listáztak. Történetünk pedig IV. Taffyról szól, aki a walesi ezrednél szolgált. Bajtársai pedig nemes egyszerűséggel csak az Ezred Kecskéjének csúfolták. Taffy 1914 augusztus 13-án lépett francia földre, majd itt is szolgált az Ypres-i és gheuveldti ütközeteknél.

A kitüntetéshez kapott medálkártyájából pedig az is kiderül, hogy 1915 januárjában halálozott el. Ha még nem mondtuk volna, Taffy valóban egy kecske, oly annyira, hogy a brit királyi nyáj tagja volt. A katonák pedig kabalaként használták az állatot a fronton. Íme a róla és kitüntetéséről készült fotó.



komment Címkék: exkluzív fícsör

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása