friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Az email-etikett

2005.09.28. 09:24 hírbehozó

Valamennyire még a témánál maradunk - két bejegyzés erejéig. Mi zavar a legjobban az emailezésben? - tesszük fel magunknak a kérdést, és a Creative Group pedig válaszolt is, legfrissebb kutatási eredményeivel.

Adataik szerint messze a legzavaróbb, ha olyan emailt kapunk, mely "indokolatlanul nagy fájlt" tartalmaz. Ugye ismerős, amikor a haver átküld egy mókás videót, 250 megás verzióban. Ennél már csak az jobb, mikor egy másik ismerős egy megtalált macskakölyköt próbál ránksózni, és mellékel is egy tucat, darabonként 4 megás képet. Mikor ezt szóvá tesszük, a válaszlevélben ez áll: "mi van, te nem szereted a macskákat?"

A Creative szeptemberi kutatása szerint ugyanilyen mértékben bosszant minket, ha a "reply all"-ba indokolatlanul kerülünk be. Ismerős, amikor egy csoportos mailt kapunk, majd a csoport két tagja elkezd privát leveleket küldözgetni egymásnak, ám azt továbbra is a csoport teljes tagja megkapja? A munkahelyi flörtölők rendszerint így buknak le. De milyen áron? Van több tucat nem nekünk szánt tévelygő mail a boxban.

A kutatócég egyébként nem áll meg ott, hogy rámutat, mely mailezési szokások zavarnak a legtöbb embert. Ajánlást, pontosabban egyfajta etikettet is közzétettek, melyet most mindenki nyomtasson ki, és ragassza fel munkahelyén egy jól látható helyre:

  • ha egy kép a neten is megtalálható, ne csatoljuk azt a levélhez, hanem egy linkkel utaljunk rá.
  • mielőtt elküldöd a levelet, győződj meg róla, hogy a címzettek mindegyikét érinti leveled tartalma.
  • a tárgysorba mindig írd be leveled tárgyát, és azt is jelezd, hogy igényel-e mailed azonnali választ vagy cselekvést.
  • ha egy terjengősebb mailt küldesz, a szöveg elejére írj egy rövid összefoglalót, hogy a címzett eldönthesse, érdemes-e végigolvasnia a leveled.
  • csak akkor cimkézd fontosnak/sürgősnek a mailt, ha valóban fontos/sürgős

    Ha a fentieket a környezetünkben élők - és mi magunk is - betartanánk, a világ kerekebb, érthetőbb, olajozottabb lenne. Sokan egy új írásbeliség elsajátításának hívják mindezt, mi pedig csak egyszerű szabálycsomagnak, ami megkönnyíthetné az életünket. Viszont félrecímzett, rosszul megfogalmazott, hiányos mailküldéseinkkel sokszor olyan dolgokat is megtudhatunk, amit a precíz levelezők sosem. Gondoljunk csak kollégánk magánéletére, vagy a főnök negyedéves jelentésére, mely véletlenül belibben két unalmas mail közé.

  • komment Címkék: a legolvasottabbak

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása