friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




A csengőhang-generáció

2005.09.29. 15:36 hírbehozó

Mi valahogy kimaradtunk ebből a csengőhanglázból, mely végigsöpör a világ mobiltelefonnal jól felszerelt felén. Amíg mi ott tartunk, hogy nem tudjuk felfogni és értelmesen magyarázni a ringtone-őrületet, addig sorra jelennek meg az irreálisan sok pénzért csengőhangot kínáló cégek - már idehaza is.

Az M:Metrics nem volt rest, és felmérte a piacot. A kutatás eredményei igen meglepőek: jelentős különbség mutatkozik a nők és férfiak között csengőhang-letöltés tekintetében. Merthogy a férfiak általában minden mobilos ketyerében felülreprezentáltak, kivétel: a csengőhangok. Az amerikai mérés szerint a csengőhangot letöltő mobilelőfizetők vékony többsége nő (52,6%).

Ennél minket még jobban felcsigázott a zenei műfajok és a nemek problematikája. A felmérés szerint a nők sokkal valószínűbben töltenek le popdalokat, míg a férfiak sokkal valószínűbben töltenek le hardrock-nótákat telefonjaikra. Nemtől függetlenül a legnépszerűbb műfaj (20%) még mindig a hip-hop. Az összesített versenyben a rock a második, a pop a harmadik, a tv/film/játék-zene pedig csak a negyedik.

Személyes tapasztalataink alapján mindehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a ringtone-generáció jelentős részét egyáltalán nem érdekli, hogy csengőhangja mennyire zavaró, fülsüketítő. És az is eléggé érthetetlen, hogy mi a jó abban, ha naponta 300-szor hallgatja meg valaki a Polip főcímzenéjét, a Lambada kezdő akkordjait vagy DJ Tiesto metronómzenéjét. (Nem a levegőbe beszélünk, valós tapasztalatokat írunk le. Mondjuk az egész nap 3D-s szemüvegben pörgő kolléganőt tegyük egy másik polcra. Kíméletből. )

Egyébként ma már ott tartunk, hogy a Guns'n'Roses egyes számai egyes telefonszámokhoz rendelhetők. Így ha a mama hív, akkor az Ain't It Fun szólal meg, ha a szerető, akkor You Ain't The First, ha meg a feleség, akkor a Used To Love Her. A főnöknek meg marad a Get In The Ring vagy az Anything Goes. Kiszínezett kapcsolatrendszerek.

Mindamellett - a kőkorszakinak számító egyszerű telefonálást nem számítva - a legtöbben még mindig sms-küldésre használják mobiljukat. Az amerikaiaknál ezt követi a hír- és információfogyasztás, emailezés, fotóküldés, a mobil instant messenger, és csak a hatodik helyen áll a csengőhangletöltés. Az utolsó helyezett az utóbbi évek nagy buktája: a játékletöltés mobilra. Reliable.

komment Címkék: a legolvasottabbak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása