friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Minisztérium-misztérium

2005.10.26. 11:54 hírbehozó

A Világgazdaság értesült: még ebben a ciklusban csökkenhet a minisztériumok száma. Ha a lapnak megbízhatóak az információi, akkor nem lesz többé informatikai minisztérium (bekerül a gazdasági tárca alá), és végre valahára a kulturális és az oktatási tárca is osszeolvad. Vágyálmaink netovábbja is teljesül, és megszűnnek a tárca nélküli minisztériumok is.

Közben jobboldalról olyan hangokat is hallani, hogy Orbánék - amennyiben hatalomra kerülnek - brit mintára csúcsminisztériumokat szeretnének kiépíteni. Mintha ezzel kapcsolatban el is ejtett volna Navracsics Tibor, Fidesz-tanácsadó egy-két mondatot. A csúcsminisztériumok viszont sok normál minisztert és minisztériumot feltételeznek. Mindez annál is érdekesebb, mert az előző Orbán-ciklus alatt éppen német mintára jött létre a kancellária - a maga külön minisztériumával. Lehet, hogy akkor inkább mégis a félelnöki francia vagy a nagy apparátussal dolgozó brit modell az üdvös? 2010-ben meg lehet, hogy már amerikai típusú elnöki rendszerünk lesz.

Tényleg, van valakinek elképzelése arról, hogy mi értelme van évente újraszervezni a kormányzati felépítést? Nem arról van szó, hogy így könnyebb bűvölni a számokat? Nem lesz értelme az oktatási minisztert fikázni a választási kampányban, ha egyszer már nem is lesz ilyen poszt Magyarországon. És az SZDSZ mit kap cserébe, ha megszűnik két minisztériuma? Esetleg egy meleg kézrázást?

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása