friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Listaláz

2005.11.22. 10:26 hírbehozó

Korbely kolléga blogjával közösen váltunk a meleglista kiemelt találati oldalává. Ok: hónapokkal ezelőtt foglalkoztunk a témával, akkor kerültünk rá a találati oldalra, mostmegugye újra ügy ez a nem létező lista. Az újabb "meleglistát vegyenek" marketingfogás eredményeként hétfőn több százan konstatálhatták szomorúan, hogy sem a Kisvárosi naplóban, sem itten nincsenek nevesítve a meleg közéleti szereplők.

Igazából viszonylag hosszú perceket töltöttünk azzal, hogy eldöntsük, a hvg.hu-pollner tandem hazai médiára gyakorolt fontos hatásait elemezzük-e, avagy rámutassunk a meleglista körüli hisztéria fejlődéstörténetére. Az teljesen egyértelmű, hogy meleglisták összeállítgatása súlyosan törvénysértő. Ezt persze a többségi hetero társadalom egy része nehezményezi, bár ha azt kérdeznénk, hogy nyilvánosságra hozzuk-e azoknak a listáját, akik már késtek csekkbefizetéssel vagy hiteltörlesztéssel, nyilván egy artikulált és határozott neeeeeeeeee lenne a válasz.

Vajon miért érdekes, hogy egy közszereplő meleg-e? Nyilvánvalóan akkor érdekes, ha az adott személy közéleti szereplése amúgy olyan moralitást, lelkületet tükröz, mely a melegekre nézve nem éppen hízelgő. Így lesz fontos, hogy egy püspök, egy ókonzervatív, egy loud'n'proud családapa homo-e avagy sem. A flaszterbeszélgetésekben egyébként is régóta köröznek azok a pletykák, melyek alapján mindenki pontosan tudja, hogy ki LEHET meleg, s ki nem valószínű.

A közvélemény szemében minimum gyanús, ha egy középkorú férfi mondjuk nem él családi kötelékben, és barátnőiről sem tudni. Szintén gyanús, ha egy férfi a médiában nem macsós, markánsan férfias. És akkor még nem említettün bizonyos foglalkozásokat, melyeket a reggeli busz közönsége egybehangzóan "buzisnak" ítél meg. Nyilván ezekkel a pletykálódásokkal is az van, mint a többi pletykálódással. Valami igazság talán van benne, de a téma érdekessége okán előbb lesz belőlük városi legenda, mint meggyőződés, bizonyosság.

Ez így van jól. (Avagy: ez így van.) Más sérelmére elkövetett jogsérelemnek azonban nincs helye. Amúgy meg, ha valakit le kell járatni, akkor csak el kell hitetni róla, hogy meleg - mondogatják a kárörvendők. Ez persze csak akkor igaz, ha melegnek lenni szégyen, alávalóság és átok.

komment Címkék: betiltott bejegyzések

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása