friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Halálra ítélt írható cédék

2006.01.11. 19:50 hírbehozó

Hiánypótló írást jelentetett meg a PCWorld. A téma: valóban lejár az írható cédék szavatossága öt év alatt? Az egyik szakértő szerint ha biztosra akarunk menni, nem lemezeken, hanem szalagon tároljuk az adatainkat. Abból nem lehet gond.

Egy átlag írható cédé élettartama ugyanis mindössze néhány év, úgyhogy ne nagyon nyugtassuk magunkat, amikor cd-kre, dvd-kre másoljuk a vincseszterről kimenteni kívánt adatainkat. Ha hűvös és sötét helyen tároljuk a lemezeket, talán nyerhetünk még pár évet, de ezen felül meg van kötve a kezünk. Csak számolhatjuk visszafelé a perceket. Aztán huss, adatainknak annyi.

A szakértők szerint az olcsó írható cd-k például átlagosan 2 évig tartják meg a rájuk égetett adatokat. Néhány éve egy rendszergazda tanácsolta, hogy mentegessem szépen cédékre vagy dévédékre az adataimat, ne bízzak feltétlenül a vincseszterben. Sérülékeny, meg egyébként is. Azért akkora pánikra nincs ok. Nemrégiben egy évekkel ezelőtt megírt olcsó írható cédét olvasott be a gép. Úgyhogy a túlélés talán lehetséges.
"Go on now go walk out the door,
just turn around now
'cause you're not welcome anymore
weren't you the one who tried to hurt me with goodbye
you think I'd crumble
you think I'd lay down and die."

komment Címkék: csak tanulékonyaknak

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása