friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Saját hírportált ide

2006.01.18. 19:36 hírbehozó

Az rss-olvasóknak rendszerint az a baja, hogy nem elég felhasználóbarát a felületük. Nagyon várnánk már egy olyan alkalmazást, melyben lehetőség van arra, hogy tematikus formában jelenjenek meg a feedek saját valami átlátható és szerethető felületen. Na de nem kell ölbe tett kézzel várni, mi is már egy ideje a Netvibest használjuk (rss-olvasó uninstallálva), mert egyrészt áttekinthetőbb, másrészt...

A Netvibes egy Ajax-alkalmazás, ami azt jelenti, hogy a kívánt rss-csatornákat drag'n'drop típusú dobozokban jeleníthetjük meg, amiket kedvünkre dobálgathatunk az oldalon. Olyan ez, mintha lenne egy olyan saját Hírkeresőnk, ahol

1. mi mondjuk meg, hogy milyen oldalak legfrissebb hírei kerüljenek a dobozokba
2. oda tesszük ezeket a dobozokat az oldalon, ahova csak szeretnénk
3. tetszőleges mennyiségű hírt jeleníthetünk meg dobozainkban
4. van egy csomó extra doboz: yahoomail, gmail, popmail (!), flickr, weather, writely, delicious, stb.

Sajnos a Netvibes nem rendelkezik olyan szintén ajaxos megoldással, amitől mindenképpen emellett az alkalmazás mellett döntenénk. Az Ajax ugyanis képes arra, hogy az rss-csatorna frissülésekor automatikusan a legfrissebb bejegyzéseket mutassa meg nekünk a dobozokban. (Nem kell nyomkodni a refresht/reloadot/f5-öt). Valami olyasmit képzeljünk itt el frissülés-megjelenítésben, mint a Digg Spy. Csak persze nem olyan virulensen. Ez már csak azért is elkellene például a Netvibesra, mert minél több dobozt gyártunk az oldalunkra, a teljes oldal frissítése egyre több időt fog igénybe venni. Ellenben az ajaxos módszerrel csak az a doboz frissülne, ahol van minek frissülnie, így gyorsabb lenne az egész minden szempontból. Mindegy.

Szóval azért kipróbáltuk még a Pageflakes nevű alkalmazást, ami tulajdonképpen kevesebbet tud, mint a Netvibes, és ráadásul nem is nagyon tudjuk rávenni, hogy az éppen legfrissebb tartalmat mutassa a dobozokban, azért mégsem szomorkodtunk. Ami egy picivel többet nyújt, az a Protopage. Itt színezhetjük, alakíthatjuk a hátteret és a dobozokat, ami jó dolog, viszont szintén szar a frissítés megoldása.

Ugyanakkor übereli a Netvibest abban, hogy külön füleket hozhatunk létre, tehát egy többlapos Hírkereső-portált  kreálhatunk, valamint nem regisztrált júzerek is megnézhetik a kis hírportálunkat, ha éppen megengedjük nekik. Amiért tehát érdemes figyelni ezeket az ajaxos hírösszegyűjtő oldalakat, hogy egyszer hátha lesz olyan, hogy valós időben frissülnek majd az általunk összegereblyézett feedek.

A másik, ami eszünkbe jutott, hogy a magyar hírportálok is legyárthatnának ilyen netvibes-os oldalt maguknak. (Lásd My Yahoo, Google Personalize.) Alapból benne lennének a portál rovatai, a felhasználó szabadon rendezhetné a dobozokat, kapna egy csomó plusz dobozt: az adott portál speciális szolgáltatásait is ezen a felületen kezelhetné. Adjuk már oda az olvasónak, hadd alakítgassa kedve szerint. Lehet ezt úgy is csinálni, hogy profit legyen belőle. Hadd legózzon a júzer a tartalommal, ahogy csak akar. Hátha megszeretjük. (Megszeretnénk...)

komment Címkék: webkettes gyár

Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
Creative Commons License
süti beállítások módosítása