friss a hírbehozó blogon

Nincs megjeleníthető elem




Sztahanov blogteszt v2.0

2006.01.30. 20:28 hírbehozó

A Blog.hu (az új blogszolgáltatás, ugye) nézegetésekor második körben (előzmény itt) ha lehet, még inkább a felhasználói elvárásokat, igényeket tartottuk szem előtt. A pozitívumok közt már említettük a stabilabb navigálást vagy például a címkézést.

A bejegyzések címkézésével kapcsolatban már itt is jeleznénk egy problémát: valahogy a mi agyunk nagyon rá van állva a kategóriákra, és általában is problémának érezzük a témában, hogy a júzerek hajlamosak minden posztjukhoz egyedi címkéket társítani, így egyre csak nő a címkefelhő, és közben már egyre nehezebb megtalálni az adott címkét, amiről eltalálunk a vágyott bejegyzésre.

Szóval a kategória mégiscsak fontos dolog, amellett, hogy a címkézésnek is megvan a maga értelme: gondolkodva, nézelődve kereshetünk az archívumban. De ez egy másik bejegyzés témája lesz. Szóval nagyon jól működik például a kereső, ami a freeblogon nem is létezik. Mondjuk itt is jobb lett volna, ha megmutatnák nekünk mondjuk aláhúzással vagy inverz kiemeléssel, hogy adott bejegyzésekben hol is található a keresőszavunk. Ne kelljen végigböngészni az egész szöveget.

Szintén vonzó a Naptár, mely napok szerint mutatja nekünk a megszületett bejegyzéseket. (Ez sem új dolog - b2evóból ismerős -, de a freeblogon vagy a blogteren nincsen.) A kommentelés a blogteren már megszokott bejegyzésoldali lenyílós változatát látjuk, és van trackback is, amiről tudni kell, hogy a történelem során csak néhány ismeretlen ember használta, pedig okos dolog. Csak valahogy a bloggerek nem mindig kapóak az okos dolgokra.

Tudunk a blog nyitóoldalára kiemelni bejegyzést, linkgyűjteményt létrehozni (?). Automatikusan megjelenik a legfrissebb kommentekből álló lista. Van persze rss, mindjárt az összes verzióban, és nem csak bejegyzésre, hanem kommentre is. Szóval az egész nagyon úgy néz ki, mint Sztahanov blogja, csak persze még dizájn nélkül.

Sztahanov ígér folyamatos funkcióbővülést is, amit azért tartanánk fontosnak, mert a jelenlegi formájában a blog.hu két bloggertípus között tart félútan: az egyik csoport, akiknek jó lesz a freeblog meg a blogter az idők végezetéig (ők sosem fognak bajlódni holmi blog.hu-kkal).  A másik csoport, akik saját domain alatt WordPress-szel, Mamboval, Drupallal vagy épp b2evóval barkácsolnak.

Nyilván az utóbbi, már meglévő tábor nem fog átmenni blog.hu alá, akkor se ha hívják. Akik viszont azon gondolkodnak, hogy saját domain alá viszik blogjukat, nos, ők azt fogják megkérdezni, hogy miért ne ők alakítgassák olyanra az adminjukat, amilyenre csak akarják. (Merthogy a blog.hu esetében a farigcsáláshoz csak a főistennek van joga.) Szóval így alszunk el ma.

Folyt. köv.

  • Sztahanov blogteszt v0.0
  • Sztahanov blogteszt v1.0


  • komment Címkék: webkettes gyár

    Ezt a művet Creative Commons 2.5 Magyarország Licenc alatt tették közzé. Hivatkozz! Ne add el! Így add tovább!
    Creative Commons License
    süti beállítások módosítása